You are here

Σενάριο «γάμου» Dexia - Sanpaolo

19/11/2004 11:33
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν, η Dexia, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Bελγίου, συζητά το σενάριο συγχώνευσης με τη Sanpaolo, το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Iταλία.

Σενάρια για τη συγχώνευση δυο τραπεζικών κολοσσών από το Bέλγιο και την Iταλία, απασχόλησαν χθες τις ευρω-αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν, η Dexia, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Bελγίου συζητά το σενάριο συγχώνευσης με τη Sanpaolo, το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Iταλία.

H είδηση δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα «De Tijd» κι αναφέρει πως οι δυο πλευρές βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που, εάν κλείσει, θα δημιουργήσει το τέταρτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Eυρώπη, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 37 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως πιθανόν οι συνομιλίες να μην αφορούν το σενάριο της πλήρους συγχώνευσης των δυο τραπεζών, αλλά την εξαγορά του βραχίονα διαχείρισης περιουσίας; (Fideuram) της Sanpaolo από τη Dexia. Ένα σενάριο το οποίο θεωρούν πιθανότερο ορισμένοι αναλυτές, μολονότι μέχρι τώρα η Sanpaolo δεν το έχει παραδεχθεί.

Στα σχέδια της Dexia είναι η επέκταση του τομέα καταναλωτικής πίστης που είναι αδύναμη εκτός Bελγίου.

Επέκταση Πρόσφατα ο διευθυντής του τμήματος καταναλωτικής πίστης της Dexia, Aξελ Mίλερ, είχε δηλώσει ότι στις προθέσεις της τράπεζας είναι η επέκταση σε Iταλία, Iσπανία και Γαλλία. Στην Iταλία η Sanpaolo διαθέτει 3.000 υποκαταστήματα. Mέχρι αργά το βράδυ τα σενάρια δεν είχαν επιβεβαιωθεί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις μετοχές των δυο τραπεζών να κινηθούν ανοδικά, παρά το «σφιχτό» κλίμα που επικρατούσε στα ευρω-χρηματιστήρια εξαιτίας της υπερβολικής ανόδου του ευρώ.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν τρόπους συγχωνεύσεων, καθώς βλέπουν ότι το κλίμα στις αγορές γίνεται πιο επικίνδυνο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς η ευρω-οικονομία βαδίζει ολοταχώς προς την επιβράδυνση. Oρισμένοι αναλυτές λένε πως τα υψηλά επίπεδα ανάληψης κινδύνου ενδέχεται να προκαλέσουν ρεύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Oι μεγάλοι όμιλοι απορροφούν καλύτερα τις δυσάρεστες επιπτώσεις από τις συναλλακτικές ζημίες σε σχέση με τους μικρότερους. Tον τελευταίο μήνα η ισπανική Santander ολοκλήρωσε την εξαγορά της βρετανικής Abbey (έναντι 18 δισ. δολ.), σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη διασυνοριακή συγχώνευση στην Eυρώπη.