You are here

Σχέδιο αλλαγής συμφωνίας για Β. Ιρλανδία στο πλαίσιο του Brexit

13/10/2021 13:38

Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σειρά αναρτήσεων στο Twitter τη νύχτα της Τρίτης από τον πρώην επικεφαλής σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, με τις οποίες υποστηρίζει ότι το Λονδίνο εξαρχής σκόπευε να επιδιώξει αλλαγές στο Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που υπέγραψε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο κ. Κάμινγκς, εγκέφαλος της εκστρατείας υπέρ του Brexit, έχει μετατραπεί στον πιο σφοδρό επικριτή του Βρετανού Πρωθυπουργού μετά από την αποπομπή του από την Ντάουνινγκ Στριτ πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Αφού το απόγευμα της Τρίτης χαρακτήρισε τον Μπόρις Τζόνσον «ανέκδοτο» ως προς το χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, τη νύχτα έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν στην ουσία μία κίνηση τακτικής για να υλοποιηθεί το Brexit και να κερδηθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019. «Σκοπεύαμε να βάλουμε τον Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τα κομμάτια που δεν μας άρεσαν, αφού θα νικούσαμε τον Κόρμπιν», αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο κ. Κάμινγκς αναφερόμενος στην περίοδο πριν από τις εκλογές.

Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποσκοπεί στην αποτροπή επαναφοράς «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, έτσι ώστε να προστατευθεί η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Για να συμβεί αυτό, προβλέπει ελέγχους σε ορισμένα προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, έλεγχοι που τώρα το Λονδίνο ζητά να καταργηθούν.

Πράγματι, το απόγευμα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές υπαναχωρήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών ως προς τους ελέγχους αυτούς.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η ΕΕ θα προφέρει κατάργηση έως και των μισών προβλεπόμενων τελωνειακών ελέγχων στα βρετανικά προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και αφαίρεση πάνω από των μισών ελέγχων σε προϊόντα κρέατος που φυλάσσονται σε απλή ψύξη και σε φυτικά προϊόντα.

Τέτοιου είδους αλλαγές ζήτησε χθες με ομιλία του ο Υφυπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης λόρδος Φροστ, λέγοντας ότι το πρωτόκολλο «δεν λειτουργεί». Ο Βρετανός αξιωματούχος, που ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ζήτησε επίσης την άρση δικαιοδοσίας εποπτείας της εφαρμογής του πρωτοκόλλου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις Βρυξέλλες.

Οι απαιτήσεις του Λονδίνου για δραστικές αλλαγές στο Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και οι αποκαλύψεις Κάμινγκς προκάλεσαν την αντίδραση της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου ως Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» μετά από τα σχόλια του πρώην συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον «διότι αυτό θα έδειχνε πως πρόκειται για μία κυβέρνηση που ενήργησε κακή τη πίστη».

Ο κ. Βαράντκαρ συμπλήρωσε πως αν ισχύουν οι αποκαλύψεις Κάμινγκς, τότε «θα επρόκειτο για μία βρετανική κυβέρνηση που δεν κρατά απαραίτητα το λόγο της, δεν τηρεί απαραίτητα τις συμφωνίες που κάνει και δε θα πρέπει να κάνει κανείς καμία συμφωνία μαζί της μέχρι να είναι βέβαιος ότι θα κρατήσει τις υποσχέσεις της».