You are here

Σχέδιο για αύξηση επενδύσεων της ΕΕ στην Αφρική

14/09/2018 14:01

Το σχέδιο της Κομισιόν για μια "νέα συμμαχία ΕΕ- Αφρικής", παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν και ο Επίτροπος για την αναπτυξιακή βοήθεια Νέβεν Μίμιτσα.

Μιλώντας στον Τύπο, η Ύπατη Εκπρόσωπος τόνισε ότι το βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η αύξηση των εμπορικών δεσμών ΕΕ- Αφρικής (σήμερα το εμπόριο της Αφρικής με την ΕΕ είναι στο 36%  τη στιγμή που με την Κίνα είναι στο 66%). Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια δεν θα καταργηθεί, αλλά ο σκοπός πλέον θα είναι η αύξηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων της ΕΕ, αλλά και η επένδυση στην παραγωγικότητα και τις ευκαιρίες της νέας γενειάς. Σημείωσε ότι οι νέοι επενδυτές συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, εκπαίδευση και κατάρτιση. Ανακοίνωσε μάλιστα 180.000 υποτροφίες Erasmus+ τα επόμενα χρόνια και παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε 750.000 νέους το επόμενο διάστημα. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα μεταβεί στο Κέρας της Αφρικής για συνομιλίες επί του θέματος με τους εταίρους της ΕΕ εκεί, τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν σημείωσε ότι ο σκοπός της ΕΕ είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αφρική τα επόμενα χρόνια, να χρησιμοποιήσει καλύτερα τους υφιστάμενους πόρους και να φτιάξει ένα "πρόγραμμα Γιούνκερ", όπως το "InvestEU" για την Αφρική, διοχετεύοντας ρευστότητα που είναι σε αδράνεια σε επενδύσεις της Αφρικής. 1,5 δις ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μπορούν να φέρουν 44 δις πραγματικών επενδύσεων στην Αφρική, τόνισε η Κατάινεν. Ανέφερε μάλιστα και την πιθανή συνεισφορά της EIB και της EBRD για το θέμα, με στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια, τις υποδομές και την ψηφιακή οικονομία. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν θα γίνει "μια τράπεζα για την Αφρική", αλλά οι ίδιοι οι επενδυτές θα πρέπει να κατευθύνουν τις όποιες επιλογές στη γειτονική ήπειρο.

Η ΕΕ είναι ήδη σημαντικός πολιτικός εταίρος με την Αφρική, τόνισε από την πλευρά του ο Νέβεν Μίμιτσα, σημειώνοντας ότι "η Αφρική είναι ένας γίγαντας που κοιμάται στα πόδια μας και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το μέλλον μας αρνητικά ή θετικά". "Τα δημόσια κεφάλαια που επενδύονται στην Αφρική πρέπει να αυξηθούν", εξήγησε, αλλά διευκρίνισε ότι "πρέπει να υπάρξει μια κοινή επενδυτική άσκηση, από κοινού με τους Αφρικανούς εταίρους μας και με ισχυρή αίσθηση ιδιοκτησίας από την Αφρική". Ο Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση των νέων, την απόκτηση δεξιοτήτων και την επικείμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ - Αφρικής. Ο ίδιος ζήτησε αύξηση των σχετικών κονδυλίων στο επόμενο ΠΔΠ κατά 25% ώστε να σταλεί ένα θετικό σήμα στη γειτονική ήπειρο. "Κάνουμε ήδη πάρα πολλά, αλλά πρέπει να μεταμορφώσουμε την δράση μας σε μια συμμαχία επενδύσεων", κατέληξε.

O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ θα θέσει το θέμα της Αφρικής στη γενική συνέλευση των ΗΕ, όπου θα παραστεί το επόμενο διάστημα.