You are here

Σχέδιo για επισιτιστική κρίση από Γαλλία και εταίρους

23/09/2022 20:51

Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα, συγκάλεσε συνάντηση με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών εθνών, των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει επειγόντως τη διεθνή επισιτιστική κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται καθώς ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τις ουδέτερες χώρες - πολλές από τις οποίες βρίσκονται στον παγκόσμιο Νότο - να ταχθούν με την Ουκρανία και τη Δύση.

«Οι εντάσεις στην αγορά τροφίμων, επιδεινώνονται περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της για παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, επηρέασε την αγορά λιπασμάτων και καλλιεργειών, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ουκρανία και αυτό με τη σειρά του, οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η Ουκρανία, δεν μπόρεσε να εξάγει τις περισσότερες από τις καλλιέργειές της φέτος λόγω του πολέμου, ενώ η παραγωγή λιπασμάτων επλήγη σοβαρά από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλο τον κόσμο.

«Η ΕΕ υπενθύμισε τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, σε όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την παροχή πρόσθετων κατευθυντήριων γραμμών για να διευκρινιστεί η εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων στη Ρωσία», ανέφερε η γαλλική προεδρεία, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης, να ξεκινήσει έναν μηχανισμό έκτακτης αγοράς λιπασμάτων για την Αφρική.

Μια συνάντηση με διευθυντικά στελέχη εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων, θα συγκληθεί στο Παρίσι ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου, για να κλιμακωθεί η παραγωγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανέφερε επίσης η Γαλλία.

«Τέλος, καλούμε τους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, να αναλάβουν την ευθύνη για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών και τη διασφάλιση της διαφάνειας της αγοράς, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής λιπασμάτων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.