You are here

Σχέδιο Κλιμ. Χρηματοδότησης από βρετ. Προεδρία

29/10/2021 13:09

Το Σχέδιο Εφαρμογής Κλιματικής Χρηματοδότησης ενόψει της μεγάλης κλιματικής διάσκεψης COP26, που αρχίζει στη Γλασκώβη την Κυριακή δημοσιοποίησε η βρετανική Προεδρία.

Το σχέδιο αποσαφηνίζει το πότε και πώς οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να φτάσουν στον στόχο άντλησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το σχέδιο εφαρμογής δείχνει πως οι αναπτυγμένες χώρες θα πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο προς τον στόχο συγκέντρωσης των $100 δισ. το 2022 και εγγυάται πως αυτός θα επιτευχθεί το 2023. Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης πως η χρηματοδότηση μπορεί να ξεπεράσει τα $100 δισ. από το 2023 μέχρι το 2025.

Η κλιματική χρηματοδότηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανταπόκριση των αναπτυσσόμενων χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στην προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της. Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτούν τις δράσεις αυτές με $100 δισ. ετησίως μέχρι το 2020, ενώ το 2015 συμφώνησαν να επεκτείνουν αυτό τον στόχο μέχρι το 2025. 

Ενώ οι αναπτυγμένες χώρες αύξησαν σημαντικά την υποστήριξή τους την τελευταία δεκαετία, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο στόχος των $100 δισ. πιθανότατα δεν επιτεύχθηκε το 2020, ούτε πρόκειται να επιτευχθεί το 2021 ή το 2022.

Ενόψει της COP26, ο Προεδρικός Απεσταλμένος Άλοκ Σάρμα ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας, Γιόχεν Φλάσμπαρθ, να εργαστούν πάνω σε ένα Σχέδιο Εφαρμογής για τον στόχο των $100 δισ., ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους.

Ο ΟΟΣΑ υποστήριξε την εργασία για το Σχέδιο Εφαρμογής με την ειδική του ανάλυση η οποία κατέδειξε αύξηση στις αναμενόμενες χορηγήσεις για κλιματικές δράσεις από το 2021 μέχρι το 2025.

Η κλιματική χρηματοδότηση θα αποτελέσει κλειδί στην COP26, η οποία αρχίζει στη Γλασκώβη την Κυριακή. Η σαφήνεια στα χρονοδιαγράμματα και τις πηγές χρηματοδότησης αποτελεί το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την εφαρμογή του σχεδίου. Οι ουσιαστικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην COP26, ώστε να διασφαλιστεί πως οι χώρες πράττουν συλλογικά αυτό που πρέπει για να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο κ. Σάρμα είπε: «Η αναβάθμιση της κλιματικής χρηματοδότησης υπήρξε μια από τις κορυφαίες μου προτεραιότητες. Το σχέδιο αυτό αναγνωρίζει την πρόοδο, βάσει των νέων ισχυρών δεσμεύσεων κλιματικής χρηματοδότησης. Υπάρχει ακόμα δρόμος, ωστόσο αυτό το Σχέδιο Εφαρμογής, μαζί με την μεθοδολογική ανάλυση του ΟΟΣΑ, παρέχει σαφήνεια, διαφάνεια και καθορίζει αρμοδιότητες. Είναι ένα βήμα επανάκτησης της εμπιστοσύνης και δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερες διασφαλίσεις σχετικά με την αναμενόμενη υποστήριξη που θα έχουν.

Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη ροή χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, εν όψει της COP26, είναι σημαντικό να δούμε περισσότερες δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες και δράσεις στις βασικές προτεραιότητες όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τις χορηγήσεις για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».