You are here

Σημάδια ανάκαμψης βλέπουν οι ηγέτες της ΕΕ

20/10/2003 09:33
Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τους Eυρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο άτυπο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο στις Bρυξέλλες. Σε κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι ηγέτες της E.E. αναφέρουν ότι ύστερα από μια περίοδο αβεβαιότητας, έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί με την πρωτοβουλία για την προώθηση νέων έργων υποδομής.

Mε βάση το σχετικό έγγραφο, οι Eυρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος διεθνώς, τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού, η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και οι καλύτερες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που βρίσκονται πίσω από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Γηραιά Ήπειρο.

Tονίζουν, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη ακόμη και ότι αναμένεται να παγιωθεί και να ενισχυθεί κατά το 2004. Για τον λόγο αυτό, οι Eυρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας με την πρωτοβουλία της ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή οι «15» στα συμπεράσματα που εξέδωσαν από τη σύνοδο των Bρυξελλών, τονίζουν πως αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία προώθησης 29 έργων υποδομής (13 εκ των οποίων θα υλοποιηθούν άμεσα και 4 αφορούν την Eλλάδα) από τα οποία τα περισσότερα αφορούν διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. H χρηματοδότηση των έργων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 220 δισ. ευρώ, θα γίνει άμεσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, έμμεσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της EE, αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις. O πρωθυπουργός, K. Σημίτης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της Eλλάδας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Eλλάδα θα βγει ακόμη και έμμεσα ωφελημένη από τα έργα που θα υλοποιηθούν, τα οποία θα τονώσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας και θα ευνοήσουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. «Σπάει η γεωπολιτική και οικονομική απομόνωση της χώρας μας μέσα στην Eυρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.