You are here

Σημαντικές αλλαγές στα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας ανακοινώνει η βρετανική κυβέρνηση

23/11/2020 06:33

Από τις 14 στις 5 ημέρες θα μειωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου η διάρκεια της καραντίνας στην οποία υποχρεώνονται να μένουν όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως πρώτη αποκάλυψε η Telegraph.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς αναμένεται να ανακοινώσει εντός της Δευτέρας πως οι επισκέπτες στη χώρα θα μπορούν να κάνουν διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό την πέμπτη ημέρα από την άφιξή τους και να «ελευθερώνονται» από την καραντίνα αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Το μέτρο θα ισχύσει πιθανότατα από τις 15 ή τις 16 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να απελευθερωθούν τα ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό ενόψει Χριστουγέννων.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρα που βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούν να παραγγέλνουν ένα τεστ Covid από λίστα εγκεκριμένων εταιρειών, η οποία θα έχει δημοσιευθεί στον κυβερνητικό ιστότοπο gov.uk. Εκτιμάται ότι αρχικά το μέσο κόστος για ένα μοριακό τεστ θα είναι 155 λίρες ή 171 ευρώ.

Το μέτρο είναι μόνο ένα από τις πολλές αλλαγές που αναμένεται να επιβεβαιώσει εντός της ημέρας η βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του λεγόμενου «χειμερινού σχεδίου Covid”.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πει πως το lockdown στην Αγγλία θα λήξει όπως ήταν προγραμματισμένο στις 2 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα διαβαθμισμένων περιορισμών στους οποίους θα υπάγεται κάθε περιοχή ανάλογα με τη διασπορά του ιού, όπως δηλαδή ίσχυε από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν εν μέρει για ορισμένες ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την Telegraph, από τις 24 έως και τις 28 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται σε τρεις ή τέσσερις οικογένειες να συναντώνται σε σπίτια και σε δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως στις παμπ.

Οι περιορισμοί ανά βαθμίδα αναμένεται να διαφέρουν σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από το lockdown. Στην τρίτη και πιο αυστηρή βαθμίδα περιορισμών οι επιχειρήσεις εστίασης θα επιτρέπεται να πωλούν γεύματα μόνο σε πακέτο, ενώ στη δεύτερη βαθμίδα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο αν προσφέρουν κυρίως γεύματα. Τα καταστήματα εστίασης πλέον θα κλείνουν υποχρεωτικά όχι στις 10μμ αλλά στις 11μμ.

Σε όλες τις βαθμίδες, ωστόσο, αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των γυμναστηρίων και των χώρων λατρείας, εφόσον τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Επίσης θα επιτραπούν οι παιδικές και ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες. Οι κινηματογράφοι θα λειτουργούν στις βαθμίδες 2 και 1.

Πιστεύεται ότι θα επανέλθει ο «κανόνας των έξι», δηλαδή της άδειας συναντήσεων με όριο τα έξι άτομα, αν και στη δεύτερη και τρίτη βαθμίδα μάλλον θα συνεχίσουν να απαγορεύονται οι συναντήσεις μεταξύ ατόμων που δεn συγκατοικούν σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα επίσης με την Telegraph, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσης ότι όσοι έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα του κορωνοϊού δεn θα απαιτείται πλέον να θέτουν εαυτούς σε απομόνωση.

Θα καλούνται, αντιθέτως, να υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ πλευρικής ροής κάθε μέρα για επτά ημέρες και να απομονώνονται μόνο αν βρεθούν θετικοί. Στο μεταξύ θα μπορούν να συνεχίζουν την καθημερινότητά τους.

Το νέο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Λίβερπουλ αυτή την εβδομάδα.

ΚΥΠΕ