You are here

Σημαντική αύξηση στα εκτιμώμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Αγγλία

16/10/2020 15:20

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε μέσα σε μία εβδομάδα στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, που υπολογίζεται ότι πραγματικά υπάρχουν στην Αγγλία.

Με βάση τους δεκάδες χιλιάδες τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, που διενεργούνται για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS), στο διάστημα 2-8 Οκτωβρίου προέκυπταν 27.900 νέα κρούσματα κάθε μέρα.

Κατά το προηγούμενο επταήμερο υπολογιζόταν αντιστοίχως ότι υπήρχαν 17.200 ημερήσια κρούσματα και ακόμα μία εβδομάδα προηγουμένως 12.600.

Πρόκειται για κρούσματα στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων και άλλων κοινωνικών δομών περίθαλψης.

Υπολογίζεται επίσης ότι οι φορείς του ιού στην Αγγλία την ίδια περίοδο ήταν συνολικά 336.500, αυξημένοι κατά 112.000 σε μία εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε έναν στους 160 πολίτες.

Μεγαλύτερη αποδεικνύεται η διασπορά σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας, που τελούσαν υπό αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ, επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση της κομητείας Λάνκασιρ της ΒΔ Αγγλίας από τη δεύτερη στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού, στην οποία μέχρι τώρα υπαγόταν μόνο η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ.

Η βαθμίδα προβλέπει μεταξύ άλλων το πλήρες κλείσιμο παμπ και μπαρ, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό χώρο και σε ιδιωτικό ανοιχτό χώρο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Λίβερπουλ, οι τοπικοί ηγέτες του Λάνκασιρ εξασφάλισαν από την κυβέρνηση άδεια για συνέχιση λειτουργίας των γυμναστηρίων, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από τους τοπικούς άρχοντες στην πόλη του μεγάλου λιμανιού της ΒΔ Αγγλίας.

Οι δημοτικοί άρχοντες του γειτονικού Μάντσεστερ εξακολουθούν να αρνούνται την υπαγωγή της περιοχής στην τρίτη βαθμίδα, ζητώντας από την κυβέρνηση γενναιότερο πακέτο οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή λόγω των συνεχών αυξήσεων των κρουσμάτων, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να μην επιβάλει περιορισμούς αλλά να τους συμφωνήσει με τις τοπικές αρχές.

ΚΥΠΕ