You are here

Σημαντική μείωση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο

16/04/2021 17:02

Μείωση της διασποράς του κορωνοϊού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν τα νεότερα αποτελέσματα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Στην Αγγλία υπολογίζεται ότι κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 10 Απριλίου υπήρχαν 112.600 ενεργοί φορείς του ιού, δηλαδή ένας στους 480 κατοίκους. Την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας στους 340.

Στην Ουαλία το ίδιο διάστημα οι ενεργοί φορείς ήταν ένας στους 920 από ένας στους 800 μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αντιστοίχως, στη Σκωτία φορέας ήταν ένας στους 500 (από ένας στους 410) και στη Βόρεια Ιρλανδία ένας στους 710 (από ένας στους 300).

Σε ό,τι αφορά την τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο Ην. Βασίλειο, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση την υπολογίζει πλέον από 0,7 έως 1. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,8-1.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, πλέον υπάρχουν 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή φέρει μετάλλαξη που πιστεύεται ότι καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.

Σε εξέλιξη είναι η προσφορά διαγνωστικών ελέγχων σε όλους τους δημότες τριών δήμων του Λονδίνου όπου έχουν εντοπιστεί πυρήνες της παραλλαγής.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έχουν ανιχνευθεί στη χώρα 77 κρούσματα του ιού με την παραλλαγή Β.1.617, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και διακρίνεται από «διπλή μετάλλαξη». Η συγκεκριμένη παραλλαγή δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω της πιθανότητας μεγαλύτερης λοιμογόνου ικανότητας και ανθεκτικότητας στα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωνε ότι παρά τις ανησυχίες για τη διασπορά του ιού στην Ινδία, το ταξίδι του Πρωθυπουργού Τζόνσον στη χώρα αργότερα μέσα στον Απρίλιο δεν έχει αναβληθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης θα είναι «ελαφρώς συντομότερο».