You are here

Σημαντικό το Erasmus για επαγγελματική αποκατάσταση των νέων

20/05/2019 14:58

Tο «Erasmus+», εξασφαλίζει στους φοιτητές "μεγαλύτερη επιτυχία στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή και καθιστά τα πανεπιστήμια περισσότερο καινοτόμα", σύμφωνα με δύο νέες ανεξάρτητες μελέτες που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και οι οποίες βασίζονται σε σχόλια 77 000 φοιτητών και μελών του προσωπικού, καθώς και 500 και πλέον οργανώσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κομισιόν, "πάνω από το 70 % των πρώην φοιτητών «Erasmus+» δηλώνουν ότι, επιστρέφοντας από το εξωτερικό, αντιλαμβάνονται καλύτερα τι θέλουν να κάνουν στη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία".

"Η εμπειρία τους στο εξωτερικό τους επιτρέπει, επίσης, να δώσουν νέο προσανατολισμό στις σπουδές τους ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις φιλοδοξίες τους", ανέφεραν. Η μελέτη για τον αντίκτυπο του προγράμματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκαλύπτει ακόμα ότι σε ποσοστό 80 % οι φοιτητές βρήκαν απασχόληση εντός τριών μηνών από την αποφοίτησή τους, ενώ σε ποσοστό 72 % αναφέρουν ότι η εμπειρία τους στο εξωτερικό τους βοήθησε να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Εννέα στους δέκα αποφοίτους «Erasmus+» δηλώνουν ότι αξιοποιούν στην καθημερινή τους εργασία τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα «Erasmus+» αντιμετωπίζει τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των μη τεχνικών (soft) και διεπιστημονικών δεξιοτήτων τις οποίες χρειάζονται οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον η έκθεση καταγράφει ότι το «Erasmus+» "ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη". Συγκεκριμένα, πάνω από το 90 % των φοιτητών του «Erasmus+» βελτιώνουν, επίσης, την ικανότητά τους για συνεργασία με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες, και αισθάνονται ότι έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος του προγράμματος στους φοιτητές που ήταν λιγότερο πεπεισμένοι για την ΕΕ πριν από την πραγματοποίηση της ανταλλαγής, καθώς και σ` εκείνους που, στο πλαίσιο του προγράμματος, έμειναν σε κάποια χώρα με έντονες πολιτισμικές διαφορές. Από όλους τους φοιτητές του προγράμματος «Erasmus+», εκείνοι που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη ταυτίζονται περισσότερο με την ΕΕ. 

Τέλος η έκθεση αναφέρει ότι "το «Erasmus+» στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική ένταξη". Η Κομισιόν αναφέρει ότι για την πλειονότητα των πανεπιστημίων που συμμετέχουν, τα προγράμματα συνεργασίας στο πλαίσιο του «Erasmus+» είναι ένα μέσο να προετοιμαστούν καλύτερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης ενισχύει τη συνεργασία τους σε διεθνές επίπεδο και την ικανότητα καινοτομίας. Το ακαδημαϊκό προσωπικό που συμμετείχε στο «Erasmus+» είναι πιο ανοικτό στην παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων στα μαθήματά τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, σε ποσοστό περίπου 60 % έναντι 40 %. Πάνω από το 80 % των πανεπιστημιακών αναφέρουν ότι η εμπειρία τους στο εξωτερικό συνέβαλε στην κατάρτιση περισσότερο καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών. Επιπλέον, δύο στα τρία συμμετέχοντα πανεπιστήμια ανέφεραν ότι τα ενωσιακά έργα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της κοινωνικής ένταξης και στην εξάλειψη των διακρίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε σχετικά πως  είναι ευτυχής που οι απόφοιτοι του «Erasmus+» "αισθάνονται περισσότερο έτοιμοι να αποδεχτούν νέες προκλήσεις, έχουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας και αντιλαμβάνονται καλύτερα τα οφέλη της ΕΕ για την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα, τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Erasmus+» δεν είναι απλώς περισσότερο διεθνή, αλλά μπορούν επίσης να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας."

ΚΥΠΕ