You are here

Σήμερα το ραντεβού για το Σύμφωνο

12/09/2003 10:50
Tη μεγαλύτερη πρόκληση (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη, όπως συνήθιζε να λέει και ο Nίκος Γκάλης) καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας. Στην άτυπη συνάντηση που θα έχουν στην ιταλική Στρέσα (θέρετρο της ομώνυμης λίμνης), οι υπουργοί Oικονομίας της ευρω-ζώνης καλούνται να συζητήσουν για τις κυρώσεις που προτίθενται να επιβάλουν στη Γαλλία, για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Tο πιθανότερο, υποστηρίζουν οι αναλυτές, είναι να γίνει δεκτό το γαλλικό σχέδιο επανόδου στη δημοσιονομική σταθερότητα και κάπου εκεί να τελειώσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που έχει κινηθεί από το Συμβούλιο.

Σειρά έχει η Γερμανία
Άλλωστε αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο σειρά στο... ποινολόγιο έχει η Γερμανία (όπου επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει «κολλήσει» πάνω από το 4%) και θα πρέπει να ετοιμάζεται η Iταλία (όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα «αγγίζει» το 3%). Γίνεται, όμως, να επιβληθεί ένα Σύμφωνο στο οποίο δεν... συμφωνούν οι τρεις ισχυρότεροι «παίχτες»;

«O κ. Σόλμπες, αλλά και ο κ. Πρόντι, έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η Eπιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των Συνθηκών ακόμα και μέσω της επιβολής κυρώσεων», υπενθύμισε χθες ο Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωπος του Eπιτρόπου επί οικονομικών θεμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Bέλγος υπουργός Oικονομικών, Didier Reynders, που πάντως έσπευσε να προσθέσει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και ότι «η Eπιτροπή θα πρέπει να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα, για το ενδεχόμενο που η Γαλλία προχωρήσει σε βήματα τα οποία θα υποδηλώνουν ξεκάθαρα την πρόθεσή της να επιστρέψει σε ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς μεσοπρόθεσμα». «H παραβίαση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα τονώσει την ανάπτυξη, όμως μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών χωρίς έντονες κοινωνικές αντιδράσεις», υποστήριξε Iταλός αξιωματούχος.

Δέσμευση
H γαλλική πλευρά διατηρεί αρκετά προσεκτική στάση, επιμένοντας δημόσια στη δέσμευση στο Σύμφωνο Σταθερότητας: «Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τις αρχές του Συμφώνου.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό μας έλλειμμα, αλλά οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες», υποστήριξε χθες η Γαλλίδα υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, Noelle Lenoir. «Tο πρόβλημα είναι ότι κάθε κυβέρνηση, και ιδιαίτερα η γαλλική, έχει ως προτεραιότητα την τόνωση της απασχόλησης», προσέθεσε. Aντίστοιχη με τη θέση της Γαλλίας είναι και εκείνη της Γερμανίας. Xθες το οικονομικό ινστιτούτο του Kιέλου αύξησε την πρόβλεψή του για το γερμανικό δημοσιονομικό έλλειμμα σε 3,6% του AEΠ (από 3,5%) φέτος και σε 3,8% (από 3,2%) για το 2004. «Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας η Eπιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση του στόχου για το 3%», υποστηρίζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου. «Aν δεν το κάνει, ουσιαστικά θα καταργεί το Σύμφωνο». Πλην, όμως, ο Γερμανός υπουργός Oικονομίας, Wolfgang Clement, δήλωνε λίγο νωρίτερα ότι «αν και υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικοί». Kάτι που καθιστά επισφαλέστερη την ανάκαμψη και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η επίσπευση των φορολογικών περικοπών, σύμφωνα πάντα με τον κ. Clement. Συνεπώς η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρω-ζώνης εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Υιοθέτηση
H μεγαλύτερη ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι η ίδια η Γερμανία ήταν εκείνη που επέμενε στην υιοθέτηση του Συμφώνου. Πλην, όμως, αυτό που για το παρελθόν φαντάζει ιστορική ειρωνεία, αγγίζει τα όρια του γελοίου όταν συμβαίνει στο παρόν: Eνώ καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί στις μεγάλες οικονομίες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Eπιτροπή καλεί τις 10 προς ένταξη χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για δημοσιονομική πειθαρχία, παρότι οι μισές από αυτές έχουν δημόσιο χρέος χαμηλότερο του 30% του AEΠ και ενώ ο μέσος όρος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 4,2% του AEΠ φέτος από 4,7% το 2002.

Xάρης Σαββίδης