You are here

Σήμερα στις Βρυξέλλες, η 13η Ευρωπαϊκή Ημερίδα Ανάπτυξης (EDD) και το Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών

18/06/2019 06:23

Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η 13η Ευρωπαϊκή Ημερίδα Ανάπτυξης (EDD), ένα, κατά την Κομισιόν, ηγετικό παγκόσμιο φόρουμ για την αναπτυξιακή συνεργασία. Η διήμερη εκδήλωση θα φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες από 140 χώρες παγκοσμίως, εκπροσωπώντας 1.200 οργανισμούς από την αναπτυξιακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κορυφαίους εμπειρογνώμονες, βασικούς παράγοντες και νέους ηγέτες.

Το φετινό θέμα EDD είναι «αντιμετώπιση ανισοτήτων: οικοδόμηση ενός κόσμου που δεν αφήνει κανέναν πίσω» και αφορά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο πλαίσιο της Ατζέντας του 2030 και της εφαρμογής των SDG.

Πριν από την εκδήλωση, ο Πρόεδρος Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε: "η ΕΕ είναι μια θετική δύναμη σε αυτόν τον κόσμο και ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους. Είμαστε ο μεγαλύτερος χορηγός ανάπτυξης στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση. Επενδύσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους ανά τον κόσμο."

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα ανοίξει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης και επιπλέον οι Επίτροποι Μίμιτσα, Χρήστος Στυλιανίδης, Τάισεν και Μοσκοβισί και Γκάμπριελ θα συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις.

Επιπλέον αύριο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα λάβουν μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, της ετήσιας οικονομικής εκδήλωσης της Κομισιόν, όπου θα συζητηθούν οι βασικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ο ρόλος της ΕΕ στη νέα παγκόσμια τάξη, οι κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, τα οφέλη της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης και το πώς θα συμβιβαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή βιωσιμότητα.

Φέτος η ετήσια διάλεξη Tommaso Padoa Schioppa θα πραγματοποιηθεί από τον Sir Χριστόφορος Αντωνίου Πισσαρίδης, τον βραβευμένο με Νόμπελ και καθηγητή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του London School of Economics.

Άλλοι ομιλητές είναι οι: Νάντια Καλβίνο, Υπουργός Οικονομίας και Επιχειρήσεων της Ισπανίας. Γκίτα Γκοπινάθ, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στεφανία Τσάτσνεβα, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις θα απευθυνθεί στον Τύπο σχετικά με το ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου του κλίματος. Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις θα προβεί σε απολογισμό τριών νέων εκθέσεων της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και θα χαιρετίσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν σχετικά με την υποβολή εκθέσεων για τις εταιρικές και κλιματικές πληροφορίες.

ΚΥΠΕ