You are here

Σκληρές κόντρες και απανωτά βέτο στην κλειστή Σύνοδο της ΕΕ

02/07/2019 09:31

Άλλη μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή λύση για τη διάδοχη κατάσταση της ΕΕ και της ECB θα επιχειρήσουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις προσεκτικές διαρροές των ηγετών ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η αλήθεια είναι άλλη. Οι ηγέτες μπήκαν για ακόμα μια φορά στην αίθουσα, μόνοι τους, χωρίς συμβούλους και χωρίς σήμα στα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποφευχθούν διαρροές.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr, «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι εποχή που η λεγόμενη elite αποφάσιζε μόνη της και μετά επέβαλλε την απόφασή της στους Ευρωπαίους ηγέτες πέρασε ανεπιστρεπτί».

Όντως διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr ότι οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις της ΕΕ σχεδόν «κλείδωσαν» στην Οσάκα της Ιαπωνίας μεταξύ του λεγόμενου Frankfurt Club. Και -απορία πώς- κατέληξαν να προτείνουν τον F. Timmermans ως τον διάδοχο του Juncker στην προεδρία της Κομισιόν, με τον Manfred Weber να πηγαίνει στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Βουλγάρα C. Georgieva να επιστρέφει από τη θέση της στην Παγκόσμια Τράπεζα και να παίρνει την θέση του Tusk και βεβαίως τους Γάλλους να λαμβάνουν την προεδρία της ECB.

Τι πραγματικά έγινε μέσα στη Σύνοδο

Όταν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπης αντιλήφθηκαν το πακέτο-συμφωνία που είχε προαποφασιστεί, επικράτησε ένταση, με τα βέτο να πέφτουν το ένα μετά το άλλο, ιδιαίτερα στην υποψηφιότητα Timmermans.

Κάποιοι διερωτήθηκαν τη σκοπιμότητα αυτής της υποψηφιότητας καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι ο Ολλανδός επίτροπος έχει «θανάσιμους εχθρούς» και προσωπικές βεντέτες με αρκετές χώρες.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, ο Donald Tusk, ως πρόεδρος του Συμβουλίου, να μην είχε προβλέψει τα βέτο καθώς και το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν πλέον αυξήσει την επιρροή τους στις αποφάσεις; Ή υπερεκτίμησε τις διαπραγματευτικές του ικανότητες ή υπερεκτίμησε την επιρροή της Γερμανίας και της Γαλλίας στις υπόλοιπες χώρες.

Το γεγονός αυτό ανακατεύει και πάλι την τράπουλα, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την κ. Georgieva να είναι υποψήφια πλέον όχι για τη θέση του κ. Tusk αλλά για την προεδρία της Κομισιόν.

Σε αυτή την υποψηφιότητα υπάρχουν «αγκάθια». Την κ. Georgieva δεν την υποστηρίζει η ίδια η χώρα της αλλά ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ο λόγος που ο Jean-Claude Juncker την «έστειλε» στην Παγκόσμια Τράπεζα το 2017 από επίτροπο, ήταν γιατί είχε έρθει σε κόντρα με σχεδόν όλους τους άλλους επιτρόπους, λόγω του «φλογερού» ταμπεραμέντου που προκαλούσε χάος στα Κολέγια, αλλά και διάφορα άλλα σκάνδαλα για κατάχρηση της εξουσίας της ως επιτρόπου και κακή συμπεριφορά στο προσωπικό της.

Άρα πώς θα μπορέσει μια τέτοια υποψηφιότητα να σταθεί για πρόεδρος της Κομισιόν;

Το καυτό ζήτημα του νέου προέδρου της ECB

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Juncker παρενέβη και δήλωσε ότι η προεδρία της ECB πρέπει να βγει από την εξίσωση και ο διάδοχος του Mario Draghi πρέπει να βρεθεί με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και μιας νέας κρίσης που ελλοχεύει.

Οι υποψηφιότητες για την ECB δεν συζητήθηκαν χθες. Αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, με τους ηγέτες να δείχνουν να μην καταλαβαίνουν την κρισιμότητα αυτής της επιλογής.

Οι αγορές ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εάν θα έχει τη βούληση, την πειθώ και την ικανότητα που είχε επιδείξει ο Draghi να επιβάλλει τη γνώμη του στο Συμβούλιο των κεντρικών τραπεζιτών (Governing Council), αψηφώντας ακόμα και τα βέτο που έβαζε ο ισχυρός αντίπαλός του, Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Jens Weidmann.

Εάν η Γαλλία λάβει τη θέση αυτή, τότε υπάρχει η επιλογή του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ECB, Γάλλου Benoit Coeure, που είναι άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής αντίληψης και είναι αρεστός σε όλους. Εχει αντικαταστήσει τον Draghi ουκ ολίγες φορές στο Eurogroup και σε Συμβούλια Ηγετών ενώ πολλάκις εμφανίζονταν και οι δύο μαζί. Βεβαίως υπάρχει νομικό κώλυμα, που λέει ότι ένα εκτελεστικό μέλος δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος. Η ΕΕ έχει δείξει ότι σπάει τους κανόνες, όταν θέλει. Ο Φινλανδός Erki Liikanen παραμένει ως υποψήφιος.

Τώρα μένει να δούμε εάν από τις καραμπόλες η θέση θα πάει στους Γάλλους και εάν ο Emmanuel Macron παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και προτείνει τον Benoit Coeure για την προεδρία της ECB ή προωθήσει τον νυν Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη.

Πηγή: Euro2day