You are here

Σκωτία: Άρση περιορισμών λόγω «καθοδικής τάσης» κορωνοϊού

18/01/2022 17:37

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε την άρση από την προσεχή Δευτέρα των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από τις 24 Ιανουαρίου αίρονται τα όρια χωρητικότητας σε δημόσιες εκδηλώσεις σε στεγασμένους χώρους, η υποχρέωση τήρησης απόστασης ενός μέτρου σε στεγασμένους χώρους, η υποχρέωση των καταστημάτων εστίασης να παίρνουν παραγγελίες και να σερβίρουν αλκοόλ μόνο στο τραπέζι και όχι στο μπαρ, ενώ ανοίγουν ξανά τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης. Επίσης αίρεται και η οδηγία για μίξη ατόμων έως από τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε κλειστούς χώρους.

Σε ισχύ θα παραμείνει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα συγκοινωνίας. Θα διατηρηθεί επίσης η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού σε εκδηλώσεις με περισσότερους από χίλιους θεατές.

Χθες καταργήθηκαν τα όρια χωρητικότητας στις υπαίθριες εκδηλώσεις.

Η κ. Στέρτζιον αιτιολόγησε την άρση των μέτρων παραπέμποντας στην «καθοδική τάση» των επιδημιολογικών δεδομένων της μετάλλαξης Όμικρον, η έξαρση της οποίας κορυφώθηκε «στις αρχές Ιανουαρίου».

Το προηγούμενο 24ωρο, είπε η κ. Στέρτζιον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 7.752 συνεχίζοντας την καθοδική τάση των τελευταίων ημερών. Το τελευταίο τριήμερο τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 63% σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, είπε ότι τα ποσοστά λοιμώξεων πέφτουν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.