You are here

Σκωτία : Χαλάρωση αλλά όχι πλήρης άρση μέτρων κατά Covid

13/07/2021 17:33

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, με υπαγωγή της χώρας στο «Επίπεδο 0» ως προς τους περιορισμούς.

Τόνισε, όμως, ότι η πλήρης άρση των περιορισμών θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευπαθείς. Ως εκ τούτου, διατηρείται για παράδειγμα υποχρεωτική από το νόμο η χρήση μάσκας σε στεγασμένους χώρους και σε σημεία με συνωστισμό.

Σε μία αιχμή και προς την κεντρική κυβέρνηση του Γουέστμινστερ που από τη Δευτέρα καταργεί τους νομικούς περιορισμούς και τις υποχρεώσεις στην Αγγλία, η κ. Στέρτζιον είπε στους Σκωτσέζους Βουλευτές πως η προσεκτική προσέγγιση «αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε πως ο ρυθμός χαλάρωσης των περιορισμών είναι λογικός, υπό το φως της πρόκλησης που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε από την μετάλλαξη Δέλτα».

Μεταξύ των όσων θα ισχύουν από τη Δευτέρα στη Σκωτία περιλαμβάνονται επίσης όριο οκτώ ατόμων από τέσσερα διαφορετικά νοικοκυριά για συναντήσεις σε ιδιωτικούς κλειστούς χώρους και δέκα ατόμων σε δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως οι παμπ, όριο 15 ατόμων από 15 νοικοκυριά σε υπαίθριες συναντήσεις και η κατάργηση της υποχρέωσης της εστίασης να κλείνει στις 11 τη νύχτα.

Σε εκδηλώσεις σε ανοιχτά γήπεδα θα επιτρέπονται στο εξής 2.000 καθήμενοι και χίλιοι όρθιοι θεατές, ενώ σε εκδηλώσεις σε στεγασμένους χώρους θα επιτρέπονται 400 παριστάμενοι. Κλειστά θα παραμείνουν, ωστόσο, τα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.

Η Σκωτσέζα ηγέτιδα είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εργασία από το σπίτι όπου είναι εφικτό και ότι η «σταδιακή επιστροφή» των εργαζομένων στα γραφεία θα καθυστερήσει μέχρι η χώρα να βγει από τους περιορισμούς, κάτι που δυνητικά θα γίνει στις 9 Αυγούστου.

Προειδοποίησε δε για τον κίνδυνο που συνιστά η «Covid διαρκείας», ιδίως για τους νέους.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όπως και στην Αγγλία από την προσεχή Δευτέρα δε θα χρειάζεται να μένουν σε απομόνωση όσοι πλήρως εμβολιασμένοι κάτοικοι της χώρας θα επιστρέφουν από ταξίδια σε χώρες της πορτοκαλί λίστας.