You are here

Σκυλιά εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν COVID-19 σε επιβάτες στο διεθνές αεροδρόμιο στο Ελσίνκι

24/09/2020 18:46

Δύο σκύλοι ιχνηλάτες με την ονομασία Miika και Titta  εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν το SARS-CoV-2 κατά την άφιξη επιβατών στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Τα σκυλιά έκαναν τις πρώτες δοκιμές τους αυτή τη βδομάδα ανακοίνωσαν οι αρχές, σε συνδυασμό με τα συνήθη τεστ στους επιβάτες που συνεχίζονται.

Η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οπότε οι επιβάτες που εθελοντικά θα εξεταστούν και υποψιάζονται ότι μεταφέρουν τον ιό, ενημερώνονται επίσης ότι πρέπει να υποβληθούν και στον διαγνωστικό έλεγχο.

Μια ομάδα 15 σκύλων και 10 εκπαιδευτών εκπαιδεύονται για τις νέες αυτές δοκιμές στη Φινλανδία από εθελοντές, που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Μεταξύ αυτών είναι ο Kossi, ένας σκύλος διάσωσης από την Ισπανία, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως σκύλος ιχνηλάτης στη Φινλανδία και ο οποίος είχε εργαστεί πριν για εντοπισμό καρκίνων.

«Αυτό που έχουμε δει στην έρευνά μας είναι ότι τα σκυλιά θα εντοπίσουν την ασθένεια πέντε ημέρες πριν οι ασθενείς παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα», ανέφερε η Anna Hielm-Bjorkman, αναπληρωτής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για ζώα συντροφιάς.

«Είναι πολύ καλοί (σε αυτό). Πλησιάζουμε σε ακρίβεια 100 τοις εκατό », είπε, αναφερόμενη στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν κρούσματα του ιού.

Στη δοκιμή ένας επιβάτης σκουπίζει το λαιμό του με γάζα, την τοποθετεί σε ένα κουτί που στη συνέχεια παραδίδεται σε άλλο δωμάτιο για να την μυρίσει ο σκύλος και να δώσει ένα άμεσο αποτέλεσμα.

Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν παρόμοιες δοκιμές σκύλων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι χρησιμοποιώντας σκύλους αστυνομίας.