You are here

Σολτς: Προς την έκδοση κοινού χρέους στην ΕΕ

10/10/2022 20:24

Σε διαφοροποίηση της σταθερής γερμανικής θέσης θα προχωρήσει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την στιγμή που τα νέα αντληθέντα κεφάλαια που δίδονται στα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της κρίσης, εκταμιεύονται υπό την μορφή δανείων και όχι ως επιχορήγηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σολτς κατέδειξε, στο περιθώριο συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι ανοιχτός στη χρήση του εργαλείου του κοινού δανεισμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στάση του Καγκελαρίου.

Η αλλαγή στην γερμανική θέση ακολουθεί την κριτική από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στην Ένωση.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια δραματική κίνηση για την ίδια την εικόνα της γερμανικής Κυβέρνησης, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει εναντιωθεί σε τέτοιους είδους μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι εκκλήσεις για άμεση δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες σε σχέση με τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να ξεπεράσει η ΕΕ έναν Χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα «SURE» της ΕΕ που εφαρμόστηκε την εποχή της πανδημίας - το οποίο προσφέρει στήριξη στην απασχόληση μέχρι και 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων - θα μπορούσε να είναι οδηγός σε ένα εργαλείο έκδοσης χρέους, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ότι οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι λεπτομέρειες οποιουδήποτε νέου προγράμματος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά πιθανότατα το πακέτο θα είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης από την COVID του 2020, ύψους 724 δισ. ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει από τον Όλαφ Σολτς, τότε Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, σύμφωνα με τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε για τη θέση του κ. Σολτς για την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σημαντικά κεφάλαια ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει την επιλογή αυτή.