You are here

«Σώθηκαν» τα hedge funds

17/03/2010 13:17
Των Nikki Tait, George Parker, Brooke Masters

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για τον έλεγχο των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity), ύστερα από μια παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

Η προτεινόμενη οδηγία για τη Διαχείριση Εναλλακτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, που αποτελούσε και την πρώτη προσπάθεια για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων λειτουργίας σε hedge funds και private equity, είχε αντιμετωπιστεί με έντονο σκεπτικισμό από τον κλάδο.

Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της οδηγίας επικεντρωνόταν στους κανονισμούς για τα κεφάλαια και τους διαχειριστές εκτός Ε.Ε., που σύμφωνα με τους επικριτές περιείχαν άδικους περιορισμούς για τα funds των ΗΠΑ και άλλων offshore προορισμών. Οι αυστηροί κανονισμοί για ακόμη μια σειρά θεμάτων, όπως την ύπαρξη αποθεματικών ή τη θέσπιση ορίων στο δανεισμό των hedge funds, είχαν επίσης γίνει αντικείμενο έντονων επικρίσεων.

Η Ισπανία, που έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, ανακοίνωσε ότι το θέμα εγκαταλείφθηκε από την ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των «27», οι οποίοι ύστερα από 11 ώρες συνεδρίασης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για το ζήτημα. Όπως αποκαλύφθηκε, ο κ. Μπράουν κάλεσε τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Λουίς Ροντργκεζ Θαπατέρο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επισημαίνοντάς του ότι η Βρετανία σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαζόταν με τους όρους που είχαν τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Η Βρετανία μαζί με τις χώρες της Σκανδιναβίας είναι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των εναλλακτικών επενδυτικών εργαλείων, ενώ η Γαλλία επιζητά αυστηρότερη εποπτεία, ειδικά όσον αφορά στην εμπλοκή των τραπεζών-θεματοφυλάκων.

Πολλοί Βρετανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Γαλλία ότι επιχειρεί να καρπωθεί τις δραστηριότητες των hedge funds και private equity. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, είχε δηλώσει στον κ. Μπράουν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσει να επιδείξει περισσότερη ευελιξία αναζητώντας ένα «σημείο εξισορρόπησης» των διαφορών.

Ο κ. Μπράουν επιθυμεί το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 τον ερχόμενο μήνα. Οι Ισπανοί διπλωμάτες από την πλευρά τους τονίζουν ότι επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από την λήξη της ισπανικής προεδρίας τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο κ. Μπράουν κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις από το Σίτι του Λονδίνου αν υποκύψει στις πιέσεις για αυστηρή εποπτεία, καθώς το 80% της ευρωπαϊκής βιομηχανίας hedge fund, εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για το θέμα έγινε ύστερα και από την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί για τους διαχειριστές των fund εκτός Ε.Ε. θα μπορούσαν να συνιστούν αθέμιτο «προστατευτισμό» εκ μέρους των «27».

Η Βρετανία επισήμως δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της εποπτείας ώστε να καλύπτει τους υπό εξέταση κλάδους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών: «Ορισμένες χώρες έχουν επιφυλάξεις για το θέμα και ως εκ τούτου απαιτούνται περισσότερες συνομιλίες». Την ανακούφισή τους για το γεγονός ότι η προτεινόμενη οδηγία δεν εγκρίθηκε στην παρούσα μορφή της και ότι θα υπάρχουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμβουλευτικής λύσης, εκφράζουν άλλωστε όλα τα στελέχη του κλάδου αυτού.

Όχι σε συμβιβασμό

Όπως αποκαλύφθηκε, ο κ. Μπράουν κάλεσε τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, αργά το βράδυ της Δευτέρας του, επισημαίνοντάς του ότι η Βρετανία σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαζόταν με τους όρους που είχαν τεθεί υπό διαπραγμάτευση.