You are here

Σουλτς: Κανείς δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ

12/02/2015 14:22
Την άποψη ότι «τελείως σίγουρα» το Βερολίνο δεν προβοκάρει ένα Grexit και πως κανείς δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί της και να τηρήσει τις συμφωνίες, διατυπώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», προσθέτοντας: «Αντίστροφα, εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να κατανοήσουμε ότι οι απλοί άνθρωποι χρειάζονται κοινωνικές ελαφρύνσεις».

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση λάβει τα μέτρα, για τα οποία την έχουμε συμβουλεύσει, δηλαδή να φορολογήσει τους μεγάλους κατόχους κεφαλαίου και να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή, τότε η κυβέρνηση θα έχει όλους στο πλευρό της» τονίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, οι οικονομικά αδύναμοι στην Ελλάδα έχουν πληρώσει το τίμημα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και δεν υπάρχει πλέον τίποτε για να περικοπεί, ωστόσο δεν πρόκειται να λειτουργήσει η πρόθεση της Αθήνας να θέσει εκτός ισχύος το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να πληρώνει.

Όπως διευκρινίζει, προϋπόθεση για έναν συμβιβασμό είναι ότι δεν θα υπάρχει στάση άρνησης και δεν θα δημιουργούνται τετελεσμένα, ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν πέτυχαν να οικοδομήσουν μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και επιπλέον η κατάσταση δυσκόλεψε, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν καταπολέμησαν με συνέπεια τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Από την πλευρά του, όπως παρατηρεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε πάντα τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την καθιέρωση της αρχής ότι φόροι πρέπει να πληρώνονται εκεί που αποκτούνται τα κέρδη, να υπάρχει διαφάνεια στα φορολογικά προνόμια, όπως επίσης και ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Ο Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει πως οι φόροι είναι εθνική υπόθεση και το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί μόνο να κάνει αυτό που κάνει πάντα, να διαμαρτύρεται, να καταγγέλλει αδικίες, να παρουσιάζει λύσεις, και εκείνο που απαιτείται είναι να τεθεί ένα τέλος στον καταστροφικό φορολογικό ανταγωνισμό και στα κενά που υπάρχουν για φοροαποφυγή, και να κλείσουν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει συμπερασματικά στη συνέντευξή του, πως οι χώρες της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και αυτός ήταν επίσης ένας λόγος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.