You are here

«Σούπερ-Πέμπτη» εκλογών στη Βρετανία

06/05/2021 06:31

Ημέρα εκλογών είναι η σημερινή στη Βρετανία, με τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για μια σειρά εκλογικών διαδικασιών.

Στην Αγγλία διεξάγονται δημοτικές εκλογές. Μεταξύ 13 μητροπολιτικών δήμων που θα εκλέξουν το νέο δήμαρχο περιλαμβάνεται και το Λονδίνο, με τον Σαντίκ Καν που στηρίζεται από τους Εργατικούς να απειλείται από τον Συντηρητικό Σον Μπέιλι.

Οι πολίτες καλούνται επίσης να ψηφίσουν για τα 25 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του μητροπολιτικού δήμου του Λονδίνου, καθώς και για περίπου 5.000 θέσεις δημοτικών συμβούλων σε 143 δήμους.

Στην εκλογική περιφέρεια του Χάρτλπουλ διεξάγονται εμβόλιμες βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την έδρα στον υποψήφιο των Συντηρητικών για πρώτη φορά από τη σύσταση της περιφέρειας εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Σκωτία, για τις 129 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου Χόλιρουντ και στη Ουαλία, για τις 60 έδρες. 

Στη Σκωτία ενδεχόμενη αυτοδυναμία για το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) της τοπικής  Πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον θα ερμηνευθεί ως στήριξη στο πάγιο αίτημα του κόμματος για διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Σεπτέμβριο του 2014.

Στην Ουαλία, όπου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών, θεωρείται ξανά δύσκολο να υπάρξει αυτοδυναμία για κάποιο κόμμα.

ΚΥΠΕ