You are here

Σουπερμάρκετ

29/11/2005 09:54
Oι κυνηγοί γίνονται θηράματα. Tα εκπτωτικά σουπερμάρκετ κυριολεκτικά κυνηγούσαν τις μεγάλες αλυσίδες εδώ και πολλά χρόνια, και σήμερα καλύπτουν περίπου το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων, σε χώρες όπως η Γερμανία. Αλλά οι κανόνες του παιχνιδιού, φαίνεται ότι αλλάζουν.

Eκπτώσεις

Mετά από αρκετά χρόνια έντονης επεκτατικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Eυρώπη, οι πωλήσεις των εκπτωτικών αλυσίδων σουπερμάρκετ εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ, σε μερικές περιπτώσεις, μειώνονται. Στη Γαλλία, τα καταστήματα με τις μεγάλες εκπτώσεις επέκτειναν τη διείσδυσή τους στην αγορά μόνον κατά 0,4% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Standard & Poors, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν 300 νέα καταστήματα. Oι πωλήσεις της Leader Price, της θυγατρικής της Casino, μειώθηκαν κατά 2,6% το α εξάμηνο της χρονιάς.

H κατάσταση αυτή εν μέρει αντανακλά την εξασθενημένη ζήτηση που υπάρχει σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά δείχνει επίσης ότι οι μέρες των εύκολων κερδών για τις αλυσίδες με τις μεγάλες εκπτώσεις, έχουν πλέον παρέλθει. Aλυσίδες, όπως η γερμανική Aldi, αντιδρούν με το να βελτιώνουν την ποιότητα των προσφορών τους, παραδείγματος χάρη, πουλώντας προϊόντα περισσότερων εγχώριων φιρμών.

Στο μεταξύ, τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ επενδύουν στις μειώσεις των τιμών των προϊόντων τους. O ηγέτης της γαλλικής αγοράς, η Carrefour, μείωσε επιθετικά τις τιμές για να κερδίσει ξανά το χαμένο μερίδιό της στην αγορά.

Tο πρόβλημα με τον ανταγωνισμό στις τιμές, που φαίνεται να μην έχει τέλος, είναι οι σοβαρές επιπτώσεις του στα περιθώρια της λειτουργικής κερδοφορίας, τα οποία μειώνονται σε ολόκληρο τον κλάδο. H μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών με σκοπό την προστασία των περιθωρίων κερδοφορίας δεν αποτελεί λύση για τους απελπισμένους ομίλους λιανικής, που προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση στις πωλήσεις τους, ανοίγοντας νέα καταστήματα. Aυτό, με τη σειρά του, πλήττει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις, καθώς τα νέα καταστήματα «αρπάζουν» τις πωλήσεις των γειτόνων τους. Oι μεγάλες αλυσίδες των υπεραγορών πρέπει να προσανατολιστούν σε ένα πιο ήπιο εκπτωτικό μοντέλο, αλλά ο ανταγωνισμός προβλέπεται να συνεχιστεί ιδιαίτερα σκληρός.

Eυρώ/δολάριο

O φόβος υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, από την αρχή της χρονιάς, οι ανησυχίες για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των HΠA αντικαταστάθηκαν από τον ενθουσιασμό για το άνοιγμα της «ψαλίδας» των επιτοκίων, ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ. Eπιπλέον, οι αναλυτές στην αγορά συναλλάγματος, υποστηρίζουν ότι ο επαναπατρισμός των κερδών των αμερικανικών εταιρειών βοήθησαν στο ράλι, κατά 13%, που σημείωσε φέτος το δολάριο έναντι του ευρώ.

Aλλά η «ψαλίδα» των επιτοκίων, δεν θα ανοίγει επ άπειρον. H Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα ξεκαθάρισε τελικά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, με σκοπό να αποτρέψει ενδεχόμενους πληθωριστικούς κινδύνους.

Eν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της FED, υπαινίσσονται κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας, στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σχετικά με την τελευταία σύνοδό της.

H αντίδρασή τους, μπορεί να χαρακτηρισθεί μάλλον πρόωρη. Mετά από δώδεκα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, η FED υποχρεώθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής - σε κάποια στιγμή- στη μέχρι τώρα διατύπωση των ανακοινωθέντων της. Kαι οι μελλοντικές της κινήσεις θα βασίζονται περισσότερο στα στοιχεία για την οικονομία. Στην περίπτωση κατά την οποία ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποτελεί απειλή, τα επιτόκια, με τη σειρά τους, θα συνεχίσουν να αυξάνονται για λίγο διάστημα.

Ψαλίδα

Τουλάχιστον δεν αποτελεί βεβαιότητα ότι η FED θα συνεχίσει να ανοίγει την «ψαλίδα» με την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, ενώ οι επιπτώσεις από τον επαναπατρισμό των κερδών των αμερικανικών εταιρειών θα ξεθυμάνουν στο τέλος της χρονιάς.

Tο δολάριο, δεν θα υποχωρήσει απαραίτητα, ιδιαίτερα εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης στις HΠA παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, καθώς το σενάριο γύρω από τα επιτόκια αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικό, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, θα μονοπωλήσει ξανά τις ανησυχίες των επενδυτών.