You are here

S&P: Μείωση του ΑΕΠ Ευρωζώνης μόνο κατά 7,4% και ανάκαμψη 6,1% το 2021

24/09/2020 21:41


 


 Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μόνο κατά 7,4% αναμένει τώρα για το τρέχον έτος ο Standard and Poor’s, εκτιμώντας παράλληλα ανάκαμψη κατά 6,1% το επόμενο έτος.
 
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος μειώνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για την ανεργία στην Ευρωζώνη, για την οποία αναμένει να κορύφωση στο 9,1% το 2021.
 
«Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, από το πρώτο κύμα της πανδημίας του COVID-19», τονίζει ο S&P, υπογραμμίζοντας πως τα τρέχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται περίπου 5% κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.
 
Σημειώνει ότι τον περασμένο Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους κατά 0,6%, ενώ οι κατασκευές και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν κατά 4% και 8%, αντίστοιχα.
 
Ωστόσο, ο S&P προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη «εισέρχεται τώρα σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο», η οποία αφορά από την σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της ΕΕ.
 
«Η ρευστότητα, η συμπεριφορά των νοικοκυριών και η ζήτηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτρέψει στην ευρωπαϊκή οικονομία να αντιμετωπίσει αυτήν τη μετάβαση και πολλά θα μπορούσαν να πάνε λάθος στην πορεία», υπογραμμίζει.

Σημειώνει ότι ενώ τώρα είναι λιγότερος απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναφέρει επίσης ότι μια συντομότερη οριστικοποίηση και διανομή ενός εμβολίου, το οποίο θα είναι ευρέως διαθέσιμο στα μέσα του 2021, «θα μπορούσε να μας οδηγήσει να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας" για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης την περίοδο 2022-2023.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως ενώ οι χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν, δεν περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική της σύντομα, είτε σε σχέση με τα επιτόκια είτε σε σχέση με τους ισολογισμούς των τραπεζών.