You are here

Στα 4,200 με 4,300 μέχρι στιγμής η γεώτρηση Πορθητή στην Αττάλεια

15/02/2019 16:29

Στις 4,200 με 4,300 μέτρα έφτασε η γεώτρηση του Πορθητή στα ανοιχτά της Αττάλειας μέχρι στιγμής και στόχος είναι να φτάσει τα 5500 μέτρα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Μπόλου. Όπως είπε σε λίγες βδομάδες θα ξέρουν αν υπάρχει φυσικό αέριο στη γεώτρηση του Πορθητή.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα ώστε να αυξήσουν τις έρευνες για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνατότητες. “Τελικά στο πλαίσιο αυτό αγοράσαμε ένα γεωτρύπανο. Το ονομάσαμε Πορθητή. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει τη γεώτρησή του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Έχουμε φτάσει στα 4.200-4.300 μέτρα. Ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 5-5.000 μέτρα. Πρώτα ο Αλλάχ θα φτάσουμε και στην πηγή σε λίγες εβδομάδες και τότε θα ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι (φυσικό αέριο)», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η Τουρκία ξοδεύει 44 δις δολάρια το χρόνο για να εισαγάγει φυσικό αέριο τις ανάγκες της χώρας.

Για την ανακάλυψη φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα στη Θράκη, ο Τούρκος Υπουργός είπε «την προηγούμενη εβδομάδα μετά από έρευνες στο έδαφος της Θράκης ανακαλύψαμε μία νέα πηγή φυσικού αερίου και ήδη ξεκινήσαμε κι εκεί την εξόρυξή του».

ΚΥΠΕ