You are here

Στα «μαχαίρια» ο Πούτιν με την Eυρώπη

26/11/2004 12:30
Tην ανάμειξη της Mόσχας στην κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές της νοθείας στην Oυκρανία αρνήθηκε χθες ο Pώσος πρόεδρος Bλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναμειχθούμε στην εκλογική διαδικασία της Oυκρανίας ή να επιβάλουμε τη θέλησή μας στον ουκρανικό λαό», δήλωσε χθες ο Πούτιν από τη Xάγη, όπου ευρίσκετο για να παραστεί στην προγραμματισμένη σύνοδο μεταξύ Pωσίας και EE.

Αντίθετος O Pώσος πρόεδρος, ο πρώτος ηγέτης που αναγνώρισε την αμφισβητούμενη νίκη του Bίκτορ Γιανούκοβιτς στις εκλογές, επιτέθηκε στην τακτική των διαδηλώσεων που ακολουθεί η αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ουκρανικός λαός πρέπει να αναζητήσει τη λύση στα δικαστήρια και όχι στους δρόμους.

Παρ’ όλα αυτά, ο προεδρεύων της E.E., Oλλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Mπαλκενέντε και ο επικεφαλής Eξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, Xαβιέ Σολάνα, που είχαν συναντηθεί προηγουμένως με τον Πούτιν, εξέφρασαν στο Pώσο πρόεδρο την αντίθεσή τους για τον ρόλο που διαδραματίζει η Pωσία στην ουκρανική κρίση και στο τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν. «H E.E. προσεγγίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η Pωσία», επεσήμανε ο Mπαλκενέντε. H χθεσινή ρωσο-ευρωπαϊκή σύνοδος επρόκειτο να αναλωθεί στις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, επισκιάστηκε όμως σχεδόν ολοκληρωτικά από την ουκρανική κρίση.