You are here

Στα μέσα Ιουλίου ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

24/05/2019 17:16

Την εβδομάδα που αρχίζει στις 10 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’ επέκταση της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, μετά από την προαναγγελία παραίτησης της Τερέζα Μέι.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μπράντον Λιούις και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, που έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία διαδοχής, ανακοίνωσαν ότι οι ψηφοφορίες μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας για την κατάληξη σε δύο τελικούς υποψήφιους θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Σε κάθε ψηφοφορία θα αποκλείεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις λιγότερες ψήφους.

Στη συνέχεια θα δοθεί χρόνος για τους δύο υποψήφιους να απευθυνθούν απευθείας στη βάση του κόμματος, μέχρι την τελική ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 125.000 μελών των Τόρις που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου.

Ήδη συμμετοχή στην κούρσα διαδοχής έχει ανεπισήμως δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προηγείται με διαφορά στις προτιμήσεις των μελών του κόμματος.

Την πρόθεση συμμετοχής φέρεται να έχει εκφράσει μιλώντας στην περιφέρειά του ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. 

Παραίτηση από την Επιτροπή 1922 ώστε να είναι ελεύθερος να διεκδικήσει την ηγεσία προανήγγειλε και ο σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Άλλοι εν ενέργεια υπουργοί και υφυπουργοί που είτε έχουν αφήσει να εννοηθεί είτε φέρονται να είναι έτοιμοι να υποβάλουν υποψηφιότητα είναι οι Μάικλ Γκόουβ, Ματ Χάνκοκ, Σατζίντ Τζαβίντ, Πένυ Μόρντοντ, Άμπερ Ραντ, Ρόρι Στιούαρτ, Λιζ Τρας και Τζέιμς Κλέβερλι. Άλλα στελέχη που ενδιαφέρονται για την ηγεσία είναι οι Ντόμινικ Ράαμπ, Έσθερ ΜακΒέι, Στιβ Μπέικερ, Μαρκ Χάρπερ και η πρόσφατα παραιτηθείσα από την κυβέρνηση Άντρια Λέντσομ.

ΚΥΠΕ