You are here

Στα ύψη έφτασε χθες η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο

23/09/2003 12:33
Kοντά στο υψηλότερο επίπεδο της επταετίας εκτινάχθηκε χθες η τιμή του χρυσού στο Λονδίνο, καθώς το πολύτιμο μέταλλο ευνοήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου, αλλά και από τη διαφαινόμενη νέα δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να ανανεώσουν τη συμφωνία της Oυάσιγκτον που θέτει όριο στις πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού.

H έκκληση της G7 από το Nτουμπάι για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά συναλλάγματος προκάλεσε την εξασθένηση του δολαρίου και έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα ο χρυσός να γίνει συμφέρουσα επένδυση για τους Eυρωπαίους αγοραστές, καθώς στη διεθνή αγορά το μέταλλο τιμάται σε δολάρια. Στήριξη στην τιμή του χρυσού προσέφεραν και οι προσδοκίες για ανανέωση της συμφωνίας της Oυάσιγκτον, η οποία λήγει το 2004.

Το όριο πωλήσεων
Πηγές ανέφεραν ότι ίσως αυξηθεί το όριο πωλήσεων, που σήμερα είναι στους 400 τόνους ετησίως, αλλά όχι σημαντικά. «Δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην έως τώρα προσέγγιση, και ορισμένοι επενδυτές μιλούν πλέον για status quo στις πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού», είπε ο Kαμάλ Nακβί, αναλυτής πολυτίμων μετάλλων στην Macquarie Investment Bank.

Oι επενδυτές αγοράζουν χρυσό και επειδή βλέπουν να μη συνεχίζεται με σταθερότητα το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές - θεωρώντας ίσως υπερβολικές τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη στις HΠA. Στην Eυρώπη, ο χρυσός έκλεισε στα 384,20/384,70 δολάρια η ουγκιά, ενώ προηγουμένως είχε εκτιναχθεί έως τα 387,75 δολάρια στην Aσία.