You are here

Στασιμότητα γερμανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο 2019

15/02/2020 06:57

Mε τίτλο «Η γερμανική οικονομία σε στασιμότητα στα τέλη του 2019» το περιοδικό Σπίγκελ επισημαίνει πως η γερμανική οικονομία δεν προχωρά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε αύξηση 0,0% στο ΑΕΠ.

Η γερμανική οικονομία σταμάτησε να αναπτύσσεται τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 εξαιτίας της πτώσης των εξαγωγών. Το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο δεν μεταβλήθηκε καθόλου σε σύγκριση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία σε μία πρώτη εκτίμησή της την Παρασκευή.

 Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη ύψους 0,1%.

Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο, η οποία αναθεωρήθηκε σε 0,2%, ήταν κάπως μεγαλύτερη από το 0,1% που προβλεπόταν.

Η οικονομία επιβραδύνθηκε από το εξωτερικό εμπόριο, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Ταυτόχρονα, ήρθαν από τη Γερμανία ανάμεικτα μηνύματα.
«Τόσο οι ιδιωτικές, όσο και οι κρατικές δαπάνες κατανάλωσης έχασαν σημαντικά σε δυναμική μετά από ένα πολύ ισχυρό τρίτο τρίμηνο στο τέλος του έτους», τονίζει η Στατιστική Υπηρεσία.

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, όπως π.χ. μηχανές ήταν «σημαντικά λιγότερες», ενώ οι δαπάνες για τις κατασκευές συνέχισαν να αυξάνονται.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αναμένει αύξηση κατά 1,1% για το 2020, η οποία θα οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η φετινή χρονιά θα έχει περισσότερες εργάσιμες ημέρες.

Πάντως, η εκδήλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, προσέθεσε έναν ακόμα κίνδυνο για την εξαρτημένη από τις εξαγωγές γερμανική οικονομία.

Οι εμπορικές συγκρούσεις, η αδύναμη παγκόσμια οικονομία και το Brexit αποτελούν περαιτέρω κινδύνους.