You are here

Στασιμότητα στην Ευρώπη

10/11/2003 10:28
Μικρές απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, μετά και την υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή αλλά και μετά από τα νέα υψηλά που κατέγραψαν για το έτος οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

Κέρδη για πρώτη φορά μέσα σε 10 τρίμηνα, εμφάνισε η δεύτερη σε μέγεθος εταιρία παραγωγής ημιαγωγών της Ευρώπης, Infineon Technologies, καθώς ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο της χρήσης που έληξε τον Σεπτέμβριο, έναντι ζημίας 506 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 37%, φθάνοντας στο 1,76 δισ. ευρώ. Ο CEO της εταιρίας U. Schumacher, αναμένει ετήσια κερδοφορία και δηλώνει ότι η αγορά δείχνει μεν να έχει πάρει τα πάνω της, αλλά δεν πρέπει ακόμα να υπεραισιοδοξούμε.

Μέρισμα, μετά από χρονικό διάστημα 2 ετών θα καταβάλει για πρώτη φορά στους μετόχους της η πρώην μονοπωλιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ολλανδίας, Royal KPN NV, μετά από τα κέρδη που εμφάνισε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο (139 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρώ). Το μέρισμα που θα διανείμει θα είναι 12 σεντς ανά μετοχή για τη χρήση του 2003. Πάντως τα κέρδη της εταιρίας ήταν μικρότερα του αναμενόμενου και οφείλονται κυρίως σε απολύσεις εργαζομένων.

Άσχημα αποτελέσματα ανακοίνωσε η British Airways. Τα κέρδη το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο μειώθηκαν κατά 36%, στα 98 εκατ. λίρες και οι πωλήσεις της κατά 5,8%, στο 1,98 δισ. λίρες. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία αναγκάστηκε εξαιτίας του αυξανόμενου ανταγωνισμού κυρίως από εταιρίες χαμηλού λόστους να μειώσει σημαντικά τις τιμές της.

Πιο πεπεισμένοι για την παγκόσμια ανάκαμψη από ότι στην προηγούμενη συνάντηση τους πριν από 2 μήνες εμφανίστηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες του Group των 10. Δήλωσαν αποφασισμένοι να πράξουν τα δέοντα ώστε να διατηρηθεί ο πληθωρισμός χαμηλά, ενώ ο προεδρεύων της συνάντησης και πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αλλά αυξανόμενης ανάπτυξης, κάνοντας ειδική μνεία στην κινέζικη οικονομία, η οποία με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης (17% στο 9μηνο) που εμφανίζει θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια ανάκαμψη.