You are here

Σταθερά επιτόκια μέχρι νεωτέρας

04/03/2004 10:45
Μήνυμα ανεξαρτησίας αναμένεται να στείλει την Πέμπτη η ΕΚΤ από τη Φραγκφούρτη και να διατηρήσει σταθερά στο 2% τα επιτόκια του ευρώ, κωφεύοντας στις πιέσεις των πολιτικών που ζητούν άμεση μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Κλέμεντ, πρόσθεσε χθες το όνομά του στον κατάλογο των αξιωματούχων που έχουν ζητήσει εμμέσως από την ΕΚΤ να λάβει τα μέτρα αναχαίτισης του ευρώ. Σε ανάλογες δηλώσεις είχαν προβεί η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Κρ. Ράντζιο-Πλαθ, ο Γκ. Σρέντερ και ο Ζαν-Πιερ Ραφαρέν. Εκτός από τις πιέσεις των πολιτικών, υπάρχουν και απτά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη βρίσκεται «επί ξηρού ακμής».

Στον αντίποδα, υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα συνηγορούν η πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ από τα 1,29 δολ./ευρώ κάτω από τα 1,22 δολ./ευρώ, αλλά και οι ενδεχόμενες επιφυλάξεις των ευρωτραπεζιτών για τις παρενέργειες του «ράλι» του πετρελαίου που δεν έχουν ακόμα «περάσει» στον πληθωρισμό. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ευρώ θα επιστρέψει στα 1,25 δολ./ευρώ στο τέλος του μήνα.