You are here

Σταθεροποιητικά η μεταποίηση στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

01/12/2021 11:40

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ΡΜΙ (δείκτης υπεύθυνων προμηθειών), μετά την επιβράδυνση των τελευταίων τεσσάρων μηνών και την ανάπτυξη-ρεκόρ του Ιουνίου.

Ωστόσο, η δραστηριότητα των εργοστασίων της ευρωζώνης εξακολουθεί να δέχεται χτύπημα από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε από τις 58,3 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο, στις 58,4 τον Νοέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,6. Αν και τα στοιχεία δείχνουν θετική κατεύθυνση, είναι η δεύτερη πιο χαμηλή ανάπτυξη από τον Φεβρουάριο.

Οπως και τους προηγούμενους μήνες, τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές πιέσεις στους προμηθευτές. Ωστόσο, τόσο οι αγορές όσο και τα αποθέματα πρώτων υλών αυξήθηκαν με τον πιο έντονο ρυθμό τον Νοέμβριο. Αποθέματα προ-παραγωγής συσσωρεύτηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τότε που συλλέγονται στοιχεία, από τον Ιούνιο του 1997.

Η αύξηση-ρεκόρ των αποθεμάτων ήρθε εν μέσω μίας ακόμη σημαντικής αύξησης του κόστους σε μηνιαία βάση, της τρίτης πιο ισχυρής στην ιστορία της έρευνας - οι τιμές παραγωγού έκαναν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2002.

Πηγή: Euro2day