You are here

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το ευρώ

19/09/2003 12:52
Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το Ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο διαπραγματεύεται μεταξύ 1,1250-60 δολάρια από το επίπεδο των 1,1254 δολαρίων που ήταν αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε το ευρώ σήμερα το πρωί στην Ασία ήταν τα 1,1284 δολάρια. Η άνοδος των επιμέρους δεικτών (νέες παραγγελίες και απασχόληση) που συνθέτουν το δείκτη FED Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου.

Αντιθέτως, ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 7,5 μονάδων και διαμορφώθηκε στο 14,6 από 22,1 που ήταν τον Αύγουστο.

Σε δηλώσεις του σχετικά µε τη Διεθνή Οικονομική Έκθεση ο διευθυντής του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι ανισορροπίες που καταγράφονται στα ελλείμματα των ΗΠΑ δε μπορούν να διαιωνίζονται και προκειμένου να υπάρξει κάποια αντιστροφή της ανοδικής τάσεως κάποια υποτίμηση του δολαρίου είναι απαραίτητη.

Εκτιμούμε ότι η αδυναμία του ευρώ να ξεπεράσει το επίπεδο των 1,1350 δολαρίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη διόρθωση του ευρώ μέχρι το επίπεδο των 1,1200 δολαρίων. Οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος τις επόμενες ώρες θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της συνόδου της ομάδας G-7 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Σαββατοκύριακο.

Η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της συσκέψεως της Νομισματικής Επιτροπής της FED στις 12 Αυγούστου επιβεβαίωσε την άποψη περί αισιοδοξίας για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ µε ταυτόχρονη όμως αναφορά στους κινδύνους που καραδοκούν.