You are here

Στη Λισαβόνα αύριο Φον Ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου για την έναρξη της πορτογαλικής προεδρίας

14/01/2021 15:22

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει αύριο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων για την έναρξη της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν, στη Λισαβόνα θα μεταβούν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορρέλ, ο Αντιπρόεδρος Μάρος Σέφτσοβιτς, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και οι Επίτροποι Νικολά Σμιτ και Ελίζα Φερέιρα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι προτεραιότητες της πορτογαλικής Προεδρίας —προώθηση μιας ευρωπαϊκής ανάκαμψης βασισμένης στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση, εδραίωση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων ως βασικού στοιχείου μιας δίκαιης κλιματικής και ψηφιακής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας μιας Ευρώπης ανοικτής στον κόσμο— βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις προτεραιότητες της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, γεγονός που θα επιτρέψει στα δύο θεσμικά όργανα να συνεργαστούν στενά κατά το τρέχον εξάμηνο.

Όπως ανακοινώθηκε, η επίσκεψη θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί με συνάντηση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Στη συνέχεια, τα μέλη του Κολεγίου και η πορτογαλική κυβέρνηση θα παρευρεθούν σε σύνοδο της Ολομέλειας, κατόπιν της οποίας η Πρόεδρος κ φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός Κόστα θα παραχωρήσουν δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Kύπρου.

Το απόγευμα, η Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του πορτογαλικού Κοινοβουλίου Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες και, στη συνέχεια, από κοινού με τους Επιτρόπους θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου.

Αργότερα, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα έχει μια ακόμη συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας  Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Από την πλευρά τους, τα μέλη του Κολεγίου θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΚΥΠΕ