You are here

Στη λίστα ασφαλών χωρών ΕΕ Μπαχρέιν και ΗΑΕ

08/10/2021 16:19

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον κατάλογο των τρίτων χωρών για τους κατοίκους των οποίων συστήνεται σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην ΕΕ.

Ο κατάλογος ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Οι χώρες που δεν βρίσκονται στον κατάλογο υπόκεινται σε προσωρινούς περιορισμούς, ωστόσο αυτό δεν αφαιρεί τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια προς την ΕΕ για τους πλήρους εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες σύμφωνα με το Συμβούλιο θα πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί βρίσκονται πλέον από την 8η Οκτωβρίου 2021 η Αυστραλία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Καναδάς, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέα, το Μπαχρέιν, η Ουκρανία, η Ουρουγουάη,η Ρουάντα, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, η Χιλή καθώς και η Κίνα, με την επιφύλαξη της αμοιβαιότητας.
 
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι ειδικές διοικητικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στην Κίνα, ενώ σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών συστήνεται και για την Ταϊβάν.
 
Στο πλαίσιο των συστάσεων του Συμβουλίου για αυτό το θέμα, οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ, ενώ στη σύσταση συμμετέχουν και οι χώρες που είναι συνδεδεμένες με το σύστημα Σένγκεν (Ισλανδία, Λίχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).