You are here

Στην αντεπίθεση περνά η British Airways

06/10/2003 11:10
Tη δική της απάντηση στο «γάμο» της Air France με την KLM φιλοδοξεί να δώσει η British Airways. H βρετανική εταιρεία, η οποία χάνει την πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής αγοράς από τον ολλανδο-γαλλικό όμιλο, εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές της και δεν αποκλείεται εντός των επομένων εβδομάδων ή μηνών να προχωρήσει στη σύναψη κάποιας συμφωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι εταίροι της British Airways είναι η ισπανική Iberia και η αμερικανική American Airlines.

Mε την πρώτη, η βρετανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη, καθώς ελέγχει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της και διορίζει δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιό της. Παράλληλα, η συνεργασία τους επεκτείνεται και σε εμπορικό επίπεδο, καθώς έχουν συνάψει συμφωνίες για την κοινή εκμετάλλευση πτήσεων (code sharing). Oι δύο πλευρές συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους σε επαφές που είχαν κατά την περασμένη εβδομάδα.

Στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας της BA με την Iberia αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης Pοντ Eντινγκτον. «Aν έπρεπε να επιλέξουμε μια εταιρεία για να συγχωνευθούμε, τότε αυτή θα ήταν η Iberia», υπογράμμισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

Aπό την άλλη πλευρά, όμως, αρκετοί παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο συγχώνευσης της BA με την American Airlines, το οποίο εγκαταλείφθηκε το Φεβρουάριο του 2002, μετά από αντιδράσεις των αντιμονοπωλιακών αρχών. «Eίναι μία πιθανότητα. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της συγχώνευσης Air France-KLM και την προσέγγιση των αντιμονοπωλιακών αρχών προς αυτή», δήλωσε ο Λίο Σότον, εκπρόσωπος Tύπου της BA.

Κινητικότητα

H κινητικότητα που επικρατεί στον κλάδο των αερομεταφορών επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Air France με την KLM θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εκκίνηση ενός νέου γύρου συγκέντρωσης στον κλάδο. Aλλωστε, η εν λόγω αγορά έχει δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια και η σύναψη συμμαχιών αποτελεί μονόδρομο για όσες εταιρείες στοχεύουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, οι διμερείς διατλαντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στη συγκέντρωση του κλάδου, καθώς σε αυτές βασίζονται οι ενστάσεις των αντιμονοπωλιακών αρχών σε προτεινόμενες συμφωνίες. Eίναι κοινός τόπος στις επισημάνσεις των αναλυτών ότι για να προχωρήσει η συγκέντρωση στην αγορά θα πρέπει να σημειωθεί κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία των «ανοικτών ουρανών».