You are here

Στην ατζέντα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το κράτος δικαίου

20/10/2021 17:57

Η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία θα απασχολήσει τους ηγέτες των κρατών μελών κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή μετά από αίτημα ορισμένων κρατών μελών, όπως επιβεβαίωσε κοινοτικός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στην τακτική ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η πανδημία του COVID-19, θέματα εμπορίου και εξωτερικών σχέσεων, η μετανάστευση και η ψηφιακή μετάβαση.

Επίσης οι ηγέτες θα αποχαιρετήσουν την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια και 107 συνόδους, καθώς και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν.
 
Κληθείς να διευκρινίσει ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης για το κράτος δικαίου, ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να εγερθεί το ζήτημα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.
 
Υπογράμμισε πως οι αποφάσεις στο πλαίσιο των διαδικασιών της ΕΕ δεν εναπόκεινται στο Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να προχωρήσει σε πολιτική συζήτηση, αλλά στην Κομισιόν η οποία μέσω των πρόσφατων δηλώσεων της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ενώπιον τις επιλογές της διαδικασίας επί παραβάσει, της ενεργοποίησης προστασίας του προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση του Άρθρου 7.
 
Το ζήτημα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, όμως σύμφωνα με την επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους ηγέτες, οι ηγέτες «θα αγγίξουν σύντομα τις τελευταίες εξελίξεις» στο πρώτο μέρος της συζήτησης.
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσφύγει κατά της Κομισιόν για τη μη εφαρμογή των μηχανισμών προστασίας του προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως την Κομισιόν.
 
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου έχουν προχωρήσει σε νομική ανάλυση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους ηγέτες κατά τη συζήτηση.
 
Η επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει πληθώρα άλλων θεμάτων. Την Πέμπτη το απόγευμα, μετά την ανάγνωση παρέμβασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι ο οποίος δεν θα βρίσκεται στην συνάντηση, οι ηγέτες θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την πρόοδο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
 
Θα ακολουθήσει οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, με αφορμή το γεγονός πως θα πρόκειται για την τελευταία σύνοδο της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια και 107 συνολικά συνόδους, καθώς και του Σουηδού Πρωθυπουργού Στέφαν Λέβεν.
 
Στο δείπνο εργασίας της Πέμπτης, οι ηγέτες θα εξετάσουν θέματα εμπορίου και εξωτερικών σχέσεων, ειδικότερα σε σχέση με την προετοιμασία για την κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη και την προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ - Ανατολικής Γειτονίας.
 
Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα μετανάστευσης, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ιουνίου, καθώς και ψηφιακής μετάβασης.
 
Ειδικότερα, στο θέμα της ενέργειας το οποίο προστέθηκε πρόσφατα στην ατζέντα, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια στρατηγική συζήτηση την οποία θα συνεχίσουν οι Υπουργοί Ενέργειας στις 26 Νοεμβρίου.
 
Όπως ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η Κομισιόν έχει προτείνει μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων εργαλείων, επικεντρώνοντας στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Στο θέμα της πανδημίας, οι ηγέτες θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένα κράτη μέλη και για τα μέτρα που χρειάζονται για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση.
 
Επίσης θα συζητηθεί η προώθηση εμβολίων σε τρίτες χώρες καθώς και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή εμβολίων.
 
Όσον αφορά τα θέματα εμπορίου, θα συζητηθεί το πώς το εμπόριο μπορεί να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο της ΕΕ, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η χρήση του εμπορίου για προώθηση των αξιών αλλά και της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ.
 
Επίσης, θα συζητηθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην επικύρωση ορισμένων εμπορικών συμφωνιών, και πώς αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσω περισσότερης διαφάνειας καλύτερης επικοινωνίας με τα εθνικά κοινοβούλια.
 
Στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων, θα συζητηθεί η προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ - Ανατολικής Γειτονίας (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία - χωρίς συμμετοχή της Λευκορωσίας) και για την κλιματική σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη όπου η Ευρώπη προσβλέπει σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τις υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις.
 
Την Παρασκευή, στη συζήτηση για την μετανάστευση, οι ηγέτες θα προχωρήσουν σε ανασκόπηση της εφαρμογής των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου, η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής και οι σχέσεις με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών ροών, που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση και άλλα εργαλεία.
 
Τέλος, όσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, οι ηγέτες θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για τη συνέχεια της συζήτησης των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτών που ετοιμάζονται.