You are here

Στην κόψη του ξυραφιού Τ. Μέι και συμφωνία για Brexit

15/11/2018 15:30

Μάχη για την πολιτική επιβίωσή της δίνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την ώρα που η «επανάσταση» μέσα στο κόμμα της απειλεί να «εκτροχιάσει» τα σχέδιά της για το Brexit και να αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«H επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία, να ρισκάρουμε να μη γίνει το Brexit καθόλου ή να επιλέξουμε να είμαστε ενωμένοι και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε», τόνισε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι.

«Εχουμε προετοιμαστεί για τη μη συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία, επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα ακόμη στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι αυτή η συμφωνία, όταν οριστικοποιηθεί...πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή», είπε.

«Το σχέδιο που συμφωνήθηκε χθες δεν ήταν η τελική συμφωνία, αλλά μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το Brexit περιλαμβάνει δύσκολες επιλογές για όλους μας. Δεν προσποιούμαι ότι ήταν μία άνετη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν από την πλευρά του κατηγόρησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι ωθεί την κυβέρνηση σε χάος, με μία συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ η οποία αντιπροσωπεύει τεράστια και επιζήμια αποτυχία.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, σημείωσε ότι δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή μία συμφωνία που υποστηρίζεται κατά το ήμισυ. Η επιλογή «μη συμφωνίας» δεν είναι πραγματική και η κυβέρνηση δεν είναι προετοιμασμένη γι' αυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παραιτήσεις

Τέσσερις από τους υπουργούς της -και μία σύμβουλος- παραιτήθηκαν, διαφωνώντας με το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ. Εκτός κυβέρνησης βρίσκεται και η υπουργός Εργασίας Esther McVey, καθώς με επιστολή της υπέβαλε την παραίτησή της. «Η συμφωνία που παρουσιάσατε χθες στο υπουργικό συμβούλιο δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημειώνει.

Η Esther McVey

Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις. Το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει.

Ο Ντομινίκ Ράαμπ

Πρώτος είχε... λάβει θέση ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Πιο πρόσφατη απώλεια, η κατώτερη υπουργός (junior minister) αρμόδια για το Brexit, Suella Bracerman. «Δεν μπορώ να υποστηρίξω ειλικρινά τη συμφωνία που έγινε χθες από το υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει στην επιστολή της που δημοσιεύθηκε στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας και αυτή τις ίδιες ανησυχίες.

Από την άλλη πλευρά, επιχειρηματίες και στελέχη της οικονομίας εμφανίζονται ικανοποιημένοι που η Τερέζα Μέι επιτέλους εξασφάλισε μία συμφωνία, αν και η ανακούφισή τους θα μπορούσε να μην κρατήσει πολύ. Η ίδια η ομάδα της πρωθυπουργού πιστεύει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι οι πιο δύσκολες.

Η βασική διαφωνία

Ενα είναι το ζήτημα που έχει κάνει τους υπέρμαχους του Brexit να διαφωνούν με τη Μέι: Tο σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι επικριτές της Βρετανίδας πρωθυπουργού λένε ότι αυτό θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητική ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο για τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις, οι οποίοι θέλουν τη χώρα να είναι απαλλαγμένη από τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να μπορεί να επιτύχει εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

Οι επιθέσεις και η πρόταση μομφής

Aν και η Μέι θα μπορούσε πιθανώς να επιβιώσει μετά την απώλεια μερικών ακόμη υπουργών, γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος. Είναι αντιμέτωπη με τη σφοδρή επίθεση από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις στη Βουλή, αφότου ο ηγέτης τους Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία της και παρότρυνε τους συναδέλφους του να την απορρίψουν.

Κάποιοι από τους συμμάχους του Rees-Mogg είναι έτοιμοι να στείλουν επίσημες επιστολές ζητώντας πρόταση μομφής κατά της Μέι από τη θέση της προέδρου του κόμματος και της πρωθυπουργού, σύμφωνα με το BBC.

Βουλευτές του κόμματος της αναμένουν τουλάχιστον 48 επιστολές για πρόταση μομφής εναντίον της μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ITV και το Reuters.

H διαδικασία ενεργοποιείται εάν το 15% του κοινοβουλευτικού κόμματος ή 48 βουλευτές στείλουν επιστολές ζητώντας την πρόταση μομφής από τον πρόεδρο του συμβουλίου του κόμματος, το οποίο αντιπροσωπεύει τους βουλευτές που δεν έχουν κυβερνητικές θέσεις.

O Jacob Rees-Mogg

Ο ίδιος ο Rees-Mogg είπε σε συνέντευξή του στο ITV αργά την Τετάρτη ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη επιστολή και ότι μέχρι στιγμής διαφωνεί περισσότερο με την πολιτική παρά με την ίδια τη Μέι.

«Έρχεται ένα σημείο στο οποίο το άτομο και η πολιτική είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα, που αυτό το επιχείρημα όμως παύει να έχει οποιαδήποτε ισχύ», είπε ο Rees-Mogg.

«Φτάνουμε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο» δήλωσε, προσθέτοντας: «Ας δούμε τι θα πει η πρωθυπουργός στη δήλωσή της».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος, ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit υποβάλλει τελικά επιστολή για άρση της εμπιστοσύνης κατά της Τερέζας Μέι, η οποία θα μπορούσε να ανατραπεί, εάν 158 από τους 315 βουλευτές της ψηφίσουν εναντίον της.

Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος της ΕΕ για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν τη συμφωνία «διαζυγίου» με τη Βρετανία και να προβούν σε πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, θα γίνει συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit. Θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Τουσκ επαίνεσε τον Μπαρνιέ για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που έφερε το σχέδιο συμφωνίας της αποχώρησης:

«Έχετε επιτύχει τους δύο πιο σημαντικούς στόχους μας. Πρώτον, εξασφαλίσατε τον περιορισμό της ζημίας που προκάλεσε το Brexit και δεύτερον, εξασφαλίσατε τα ζωτικά συμφέροντα και τις αρχές των 27 κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της», τόνισε ο Τουσκ.

Πηγή: Euro2day