You are here

Στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση ζητά και η VNG

09/09/2022 14:48

Η γερμανική εταιρεία φυσικού αερίου VNG κατέστη την Παρασκευή η τελευταία ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία που ζήτησε κρατική βοήθεια, καθώς οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας και έθεσαν τις δραστηριότητές της υπό πίεση.

Η VNG, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και φορέας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, ζήτησε οικονομική στήριξη για να «αποφύγει περαιτέρω ζημιές» και να διατηρήσει την «ικανότητα δράσης του ομίλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία έχει μειώσει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές του καυσίμου στα ύψη.

Τα ανεκπλήρωτα συμβόλαια σημαίνουν ότι «οι ποσότητες φυσικού αερίου θα έπρεπε να παραδίδονται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές» για να ικανοποιηθούν οι συμφωνίες προμήθειας, αναφέρει η εταιρεία.

Χρειάζονται περαιτέρω «μέτρα σταθεροποίησης», παρά το σχέδιο της γερμανικής Κυβέρνησης να επιτρέψει στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλήσουν μέρος του κόστους αγοράς των προμηθειών τους, από την 1η Οκτωβρίου.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχείς συνομιλίες» με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για τα μέτρα διάσωσης της.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ζήτησε κρατική στήριξη νωρίτερα φέτος υπό την πίεση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο συμφώνησαν να αποκτήσουν το 30% της εταιρείας η οποία καταβάλει προσπάθειες να μην καταρρεύσει, από τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, μια πιστωτική γραμμή εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ που παραχώρησε το Βερολίνο στην εταιρεία για στήριξη έχει ήδη εξαντληθεί από τα τέλη Αυγούστου, αναφέρει η Uniper.

ΚΥΠΕ