You are here

Στήριξη στον Μπόρις Τζόνσον από τον Mr Bean

10/08/2018 11:20

Στο πρόσωπο του δημοφιλέστατου Βρετανού κωμικού Ρόουαν Άτκινσον, γνωστού μεταξύ άλλων για την ενσάρκωση του χαρακτήρα του Mr Bean, βρήκε υποστηρικτή ο Μπόρις Τζόνσον στην υπόθεση με τα καταγγελλόμενα ως «ισλαμοφοβικά» σχόλιά του.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «γελοίο» το να κυκλοφορούν γυναίκες ντυμένες με τρόπο που να τΙς κάνει να μοιάζουν με «γραμματοκιβώτια» ή με «ληστές τραπεζών», μία αναφορά στις μουσουλμάνες της Βρετανίας που φορούν μπούρκα.
 
Το σχόλιο αυτό, πέρα από τις αντιδράσεις μουσουλμάνων αλλά και πολιτικών, έχει οδηγήσει στην παραπομπή του τέως Υπουργού Εξωτερικών σε εσωκομματική πειθαρχική διαδικασία, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποπομπή του από το Συντηρητικό Κόμμα. Έχει επίσης κληθεί από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να απολογηθεί.
 
Γράφοντας στους Times, ωστόσο, ο κ. Άτκινσον χαρακτήρισε τα σχόλια του κ. Τζόνσον «αστεία».
 
«Ως ωφεληθείς επί μια ζωή από την ελευθερία να κάνω αστεία για τη θρησκεία, νομίζω πράγματι ότι το αστείο του Μπόρις Τζόνσον για όσους φορούν μπούρκα ότι μοιάζουν με γραμματοκιβώτια είναι ένα πολύ καλό αστείο», γράφει ο Ρόουαν Άτκινσον.
 
«Όλα τα αστεία για τη θρησκεία προσβάλλουν, επομένως δεν έχει νόημα να απολογούμαστε για αυτά. Θα πρέπει κανείς αλήθεια να απολογείται μόνο για ένα κακό αστείο. Επ’ αυτή της βάσης, δεν απαιτείται συγνώμη», προσθέτει ο Βρετανός κωμικός.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Άτκινσον είχε ενώσει δυνάμεις με άλλους καλλιτέχνες επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ για να προβάλουν αντίσταση στα σχέδια της τότε κυβέρνησης να κηρυχθεί παράνομη η υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος.
 
Από την άλλη πλευρά της επιχειρηματολογίας στην υπόθεση, εκατό γυναίκες που φορούν τη νικάμπ έγραψαν διαμαρτυρόμενες κατά του Μπόρις Τζόνσον στον Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.
 
«Η απόφασή μας να φοράμε τη νικάμπ ή την μπούρκα δεν είναι μία εύκολη απόφαση, ιδιαιτέρως δεδομένου του μίσους που πολλές από εμάς βιώνουμε σε τακτική βάση. Το κάνουμε επειδή το πιστεύουμε ως μέσο που μας φέρνει πιο κοντά στο Θεό. Δεν υποχρεωνόμαστε να κάνουμε αυτές τις ενδυματολογικές επιλογές, ούτε καταπιεζόμαστε», αναφέρει η επιστολή.
 
Οι εκατό γυναίκες κατηγορούν επίσης τον κ. Τζόνσον ότι με το σχόλιό του προσπαθούσε να προσεταιριστεί τους «ακροδεξιούς ισλαμόφοβους» ψηφοφόρους, ενώ ζητούν και τη διενέργεια έρευνας για ισλαμοφοβία στο κυβερνών κόμμα.
 
Ενώ πολλοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση των Συντηρητικών να εκκινήσουν πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του τέως Υπουργού Εσωτερικών, οι σύμμαχοί του εκλαμβάνουν την κίνηση ως προσπάθεια υπονόμευσής του ενόψει της κούρσας για τη διαδοχή στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος που οι ίδιοι θα ήθελαν να συμβεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

ΚΥΠΕ