You are here

Στις 36.100 οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

17/05/2021 15:25

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 έφτασε τις 36.100, περίπου, αριθμός υψηλότερος κατά 1/3 σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex.

Τον Απρίλιο, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα έφτασε τις 7.800, τέσσερις φορές πάνω από το ρεκόρ χαμηλού αριθμού διελεύσεων που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Περισσότεροι από 1.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους τον Απρίλιο, τρεις φορές το σύνολο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, σχεδόν 4.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους, υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020.

Οι υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι από το Μάλι και το Μαρόκο, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

Επιπλέον ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο διπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σχεδόν 1.550 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διελεύσεων σε αυτή τη διαδρομή υπερδιπλασιάστηκε σε 11.600.

Οι υπήκοοι της Τυνησίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν τις δύο κύριες εθνικότητες σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή.

Υπήρξαν ακόμη, περί τις 300 ανιχνεύσεις στη Δυτική Μεσόγειο τον Απρίλιο, περίπου 70% περισσότερες από τον ίδιο μήνα του 2020.

Το σύνολο για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021 ανήλθε σε πάνω από 3.200, ή 5% περισσότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τρεις από τις τέσσερις ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί αποτελούσαν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες αφίξεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπήρξαν περίπου 1.850 ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, μια αύξηση 12 φορές σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε 58% σε πάνω από 4.800.

Οι υπήκοοι της Τουρκίας και της Συρίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευμένων μεταναστών.

Τέλος, υπήρξαν περίπου 3.100 ανιχνεύσεις στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Απρίλιο, 33 φορές πάνω από το χαμηλό ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο εν μέσω της επιδημίας COVID19.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, 11.600 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σχεδόν διπλάσιοι από την ίδια περίοδο του 2020. Οι δύο βασικές εθνικότητες που εντοπίστηκαν εκεί ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

ΚΥΠΕ