You are here

Στο 18% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

23/09/2021 14:31

Κατά 100 μονάδες βάσης αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι κύριοι δείκτες δείχνουν ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή το τρίτο τρίμηνο, με τη βοήθεια της ισχυρής εξωτερικής ζήτησης.

Η επιτάχυνση της εγχώριας διάθεσης εμβολίων διευκολύνει την ανάκαμψη των υπηρεσιών, του τουρισμού και των συναφών τομέων, που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, και οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη σύνθεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η κίνηση ήταν αναπάντεχη κι έστειλε την τουρκική λίρα κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Η κεντρική τράπεζα αναμενόταν να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 19%, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 19,25% τον περασμένο μήνα. Μόνο δύο από τους 17 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει τη μείωση.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 1,4% κι έφτασε στις 8,77 ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την πολιτική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου ότι ο Ερντογάν έδιωξε τους τρεις τελευταίους διοικητές της, σε διάστημα 20 μηνών λόγω πολιτικών διαφωνιών.

Πηγή: Euro2day