You are here

Στο 3ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η Γερμανία

24/02/2021 07:18

Στο 3ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η Γερμανία που προωθεί πιστοποιητικά εμβολιασμού για χρήση σε κινητά, ενώ μεταξύ των διεθνών ειδήσεων που αφορούν την πανδημία είναι και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις εκ μέρους της ολλανδικής Κυβέρνησης για χαλαρώσεις, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο.

Η Γερμανία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είπε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με δύο πηγές που παραβρέθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. "Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο κύμα", φέρεται να είπε η καγκελάριος. Σε μια άλλη εξέλιξη το "υπουργικό συμβούλιο κορωνοϊού", όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η BILD, αποφάσισε την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος του β` εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια.

Η ολλανδική Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια μικρή χαλάρωση στους περιορισμούς για την Covid-19, που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των σχολείων και των κομμωτηρίων, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι. Η αμφιλεγόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι RTL, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επίκειται ένα νέο κύμα μολύνσεων λόγω της εμφάνισης πιο μεταδοτικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

To Serum Institute of India, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, έστειλε σήμερα το πρώτο του φορτίο εμβολίων που προορίζεται για το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού Covax. Το σύστημα Covax σκοπεύει να παράσχει φέτος εμβόλια κατά της Covid-19 στο 20% του πληθυσμού σχεδόν 200 χωρών και περιοχών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά περιλαμβάνει κυρίως έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που επιτρέπει σε 92 οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση στις πολύτιμες δόσεις. Το SII έχει ήδη παράσχει στην ινδική Κυβέρνηση εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca καθώς σε άλλες φτωχές χώρες.

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και πολλή κριτική, η ουκρανική Κυβέρνηση κατάφερε χθες να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό και ελπίζει ότι θα ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού από αύριο. Η πρώτη παρτίδα, που περιέχει 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, παραγωγής του Serum Institute της Ινδίας, έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο Μπορίσπιλ του Κιέβου, ανακοίνωσε το ουκρανικό Υπουργείο Υγείας. Το εμβόλιο αυτό φέρει την εμπορική ονομασία Covishield.

Η βορειοδυτική Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, αναμένεται να λάβει έως τον Μάρτιο τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Covax.

ΚΥΠΕ