You are here

Στο 6,3% ανήλθε τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στην Γερμανία

03/06/2020 14:02

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε περαιτέρω την αγορά εργασίας της Γερμανίας τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να μειώνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να θέτουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε περιορισμένο ωράριο εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και τα οποία κατέδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Μάιο στο 6,3% από 5,8% τον Απρίλιο.

Τα ζοφερά στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν από το γερμανικό Γραφείο Εργασίας, έρχονται τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ καταρτίζει τις τελικές λεπτομέρειες του πακέτου τόνωσης της οικονομίας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξέλθουν γρηγορότερα από την κρίση.

Ο αριθμός των ατόμων που δεν εργάστηκαν τον Μάιο αυξήθηκε κατά 238.000 σε 2,875 εκατομμύρια, με βάση εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε αύξηση των ανέργων κατά 200.000.
 
 "Η αγορά εργασίας παραμένει υπό τεράστια πίεση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού", δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας Ντελέλ Σέλε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η ανεργία δεν αυξήθηκε όσο αυξήθηκε τον Απρίλιο.
 
Οι εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για να θέσουν 1,06 εκατομμύρια άτομα σε μειωμένο ωράριο εργασίας από την 1η Μαΐου έως τις 27 Μαΐου, στο πλαίσιο του βραχυχρόνιου προγράμματος εργασίας της κυβέρνησης, αναφέρει το γραφείο.
 
Αυτό ήταν επιπλέον των αιτημάτων για 10,66 εκατομμύρια άτομα που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αναφέρει το γερμανικό γραφείο εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ενταχθούν τελικά στο σχέδιο.

"Η σύντομη εργασία έχει ξεπεράσει σαφώς το επίπεδο της κρίσης του 2009", δήλωσε ο κ. Σέλε. Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα τότε.
 
Η βραχυπρόθεσμη εργασία είναι μια μορφή κρατικής ενίσχυσης που επιτρέπει στους εργοδότες να χρησιμοποιούν υπαλλήλους σε μικρότερες ώρες εργασίας κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης για να τους διατηρήσουν στη μισθοδοσία.
 
Δημοσκόπηση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία με μειωμένες ώρες είχε αυξηθεί στα 7,3 εκατομμύρια καθώς η πανδημία επηρέασε τους περισσότερους τομείς της οικονομίας.