You are here

Στο 70% η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού

23/11/2020 09:46

Κατά 70% αποτελεσματικό στην αποτροπή προσβολής από τον κορωνοϊό διαπιστώθηκε πως είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με μελέτη βασισμένη σε χιλιάδες εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από τις ανακοινώσεις για αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο της Pfizer και 94,5% για το εμβόλιο της Moderna.

Η μελέτη βασίστηκε στις περιπτώσεις 20.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία. Όπως ανακοινώθηκε, σε ορισμένους εξ αυτών που το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο μισές δόσεις με διαφορά λίγων μηνών, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90%, χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

Ο επικεφαλής της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών καθηγητής Άντριου Πόλαρντ δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές ζωές.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca.

Ήδη 4 εκ. δόσεις είναι διαθέσιμες προς χρήση όταν το εμβόλιο εγκριθεί από την αρμόδια βρετανική αρχή.

ΚΥΠΕ