You are here

Στο 9% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

18/05/2022 10:34

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 διαμορφώθηκε τον Απρίλιο η τιμή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο 9%.

Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν αύξηση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και σε υπηρεσίες, οι οποίες έρχονται μετά από την άνευ προηγουμένου αύξηση της τάξης του 54% στο πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας για τα 23 εκ. νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά τιμολόγια μεταβλητών χρεώσεων των παρόχων.

Η αύξηση του ορίου χρεώσεων στην αρχή Απριλίου αποφασίστηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem. Η Ofgem επικαλέστηκε για την απόφαση τις πιέσεις επί των εταιρειών παροχής ενέργειας λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους ενέργειας στην παγκόσμια αγορά χονδρικής. Από τον Αύγουστο του 2021 και μετά περίπου 30 μικρές και μεσαίες εταιρείες παροχής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πτωχεύσει.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ αντέδρασε λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες εντελώς» από τις παγκόσμιες προκλήσεις που οδηγούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πρόσθεσε πως η μεγάλη άνοδος του δείκτη οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας.

Παρόλα αυτά τόνισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ελάφρυνσης της πίεσης, όπως επιδοτήσεις σε φτωχά νοικοκυριά για την κάλυψη του κόστους ενέργειας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκατομμύρια εργαζόμενους και ευνοϊκές αλλαγές στη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας.

 

ΚΥΠΕ