You are here

Στο Coreper το προσχέδιο για πράσινο πιστοποιητικό

14/04/2021 10:15

Το Συμβούλιο και συγκεκριμένα η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα, Τετάρτη, τη διαπραγματευτική θέση των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο έχει στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων το ερχόμενο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα οι Πρέσβεις των 27 θα κληθούν να συζητήσουν και να καταλήξουν στην κοινή θέση με την οποία το Συμβούλιο (πορτογαλική προεδρία) θα διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε η πρόταση να νομοθετηθεί μέσα στους 2 επόμενους μήνες.

Το πρόσχέδιο της θέσης του Συμβουλίου δεν απέχει πολύ από την πρόταση της Κομισιόν και προβλέπει ότι τα "Ψηφιακά Πράσινα Πιστοποιητικά" θα προσφέρουν απόδειξη ότι οι κάτοχοι είχαν αναρρώσει από Covid-19, ή έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ. Η ανοσία όσων έχουν αναρρώσει ξεκινά από την 11η ημέρα και διαρκεί για περίπου έξι μήνες.

Τα κράτη μέλη διαφωνούν προς το παρόν ως προς τα προνόμια που πρέπει να μεταφέρουν τα εν λόγω πιστοποιητιικά.

Οι κυβερνήσεις "ενθαρρύνονται" να αποδεχθούν όλα τα εμβόλια που έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για χρήση έκτακτης ανάγκης και "οφείλουν" να αναγνωρίσουν πιστοποιητικά που εκδίδονται από χώρες εκτός ΕΕ, κατά το προσχέδιο.

ΚΥΠΕ