You are here

Στο επίκεντρο του ECOFIN η προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανθεκτικότητας και ανάκαμψης

19/01/2021 18:24

Η προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανθεκτικότητας και ανάκαμψης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ECOFIN, της πρώτης επί πορτογαλικής προεδρίας, με τους Υπουργούς να ενημερώνονται από την Κομισιόν και στη συνέχεια να ανταλλάζουν τις εμπειρίες τους με τις προετοιμασίες.

Η προεδρία σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει σχετικά με τον κανονισμό για τη δημιουργία σχετικής χρηματοδοτικής της διευκόλυνσης κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Φεβρουαρίου, πριν από την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, μετά την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν επίσημα τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητά τους.

Ακολούθως, η Κομισιόν  παρουσίασε την ανακοίνωσή της σχετικά με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μετά την πανδημία COVID-19. Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν συζήτηση πολιτικής σχετικά με το σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με την προεδρία η κρίση COVID-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των αναλογιών τους. Στη νέα ανακοίνωσή της, η οποία βασίζεται στο σχέδιο δράσης που ενέκρινε το Συμβούλιο το 2017, η Κομισιόν προτείνει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέσω μιας σειράς δράσεων και μέτρων με τέσσερις βασικούς στόχους: Περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για υποδεέστερα περιουσιακά στοιχεία, σύγκλιση πλαισίων αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, υποστήριξη της σύστασης και συνεργασίας των εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη ολοκλήρωσης της εφαρμογής των εκκρεμών μέτρων από το σχέδιο δράσης του 2017. Η Προεδρία υπογράμμισε τον στόχο της να προχωρήσει γρήγορα με τις νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τις δευτερογενείς αγορές για NPL  και την επιτάχυνση της εξωδικαστικής επιβολής της εξασφάλισης, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο. Οι εργασίες θα συνεχίσουν να δημιουργούν μια κοινή άποψη σε άλλους τομείς.

Ακολούθως  η πορτογαλική Προεδρία παρουσίασε τις προτεραιότητές της για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021. Στον τομέα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων, οι προτεραιότητες θα επιδιωχθούν σε τρεις κύριους τομείς:

- Επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρώπη, όπου η πρώτη προτεραιότητα της Προεδρίας θα είναι η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Θα διαδραματίσει επίσης ενεργό ρόλο στην προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στην ανάκαμψη και θα προχωρήσει με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπου η Προεδρία θα προωθήσει συζητήσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Τραπεζικής Ένωσης, ιδίως τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων και την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

- Επιπλέον, σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις για τροποποιήσεις της Οδηγίας και του Κανονισμού για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις, καθώς και για τις νομοθετικές προτάσεις για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, όπου θα δοθεί έμφαση στην πρόοδο με το Ψηφιακό Πακέτο Χρηματοδότησης, την επεξεργασία μιας Ανανεωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Χρηματοδότησης και τη συνέχιση των εργασιών για τις φορολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία.

Η Προεδρία θα ξεκινήσει επίσης συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων και την παρακολούθηση του σχεδίου δράσης της Τελωνειακής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2021, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού προειδοποίησης του 2021 και το σχέδιο σύστασης για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Τα έγγραφα πρέπει να εγκριθούν μετά τη βιντεοδιάσκεψη, είτε σε φυσική σύνοδο του Συμβουλίου είτε με γραπτή διαδικασία. Μετά την έγκρισή της, η σύσταση της ζώνης του ευρώ θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο για έγκριση.

Οι Υπουργοί εξέτασαν ακόμη το έργο των νομοθετικών προτάσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Προεδρία τόνισε την επικείμενη εργασία σχετικά με τις προτάσεις σχετικά με τις δευτερογενείς αγορές για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, την οδηγία για την ασφάλιση αυτοκινήτων και το πακέτο FinTech.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, παρουσίασε τα κύρια ευρήματα της τελευταίας Έρευνας Επενδύσεων της ΕΤΕπ.