You are here

Στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας η συζήτηση για ανώτατο όριο στην τιμή Φ.Α.

24/11/2022 20:29

Στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 13 Δεκεμβρίου, παραπέμπονται οι πολιτικές αποφάσεις για τους κανονισμούς που αφορούν την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και την επίσπευση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με τη συζήτηση για τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αριθμού κρατών μελών να σχηματίσουν πιθανή μειοψηφία με τη δυνατότητα να απορρίψουν τη λήψη αποφάσεων για τον κανονισμό για τις κοινές αγορές, την αλληλεγγύη, και τον κανονισμό για τις ανανεώσιμες, αν δεν γινόταν αποδεκτό να συμφωνηθούν οι δύο κανονισμοί ταυτόχρονα με τον κανονισμό για τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών.

Όπως εξήγησε ο κ. Σικέλα στη συνέντευξη Τύπου, η Προεδρία του Συμβουλίου αποφάσισε να παραπέμψει τη συμφωνία και των τριών κανονισμών στην επόμενη έκτακτη συνάντηση, την πέμπτη έκτακτη κατά σειρά, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σικέλα ανέφερε πως οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να μην υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση για τους δύο κανονισμούς, των οποίων τα κείμενα θα προχωρήσουν αναλλοίωτα προς έγκριση όταν υπάρξει συμφωνία σε σχέση με τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σικέλα, οι Υπουργοί μπορεί να μην άνοιξαν σαμπάνιες σε αυτή τη συνάντηση, όμως τις έβαλαν στο ψυγείο.

Ο Τσέχος Υπουργός έκανε λόγο για μια έντονη συζήτηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν αποκλίνουσες απόψεις από την πρόταση της Κομισιόν, και πρόσθεσε πως αποτέλεσε την αρχή της συζήτησης που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα πλαφόν στις τιμές, αλλά πως μετά τη σημερινή συζήτηση υπάρχει η βάση για τη συζήτηση των επόμενων ημερών ενόψει της 13ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, την μελλοντική δημιουργία νέου δείκτη για το LNG, για τα μέτρα για περιορισμό των απότομων αυξομειώσεων και για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις ανανεώσιμες και ανάλογες τεχνολογίες.

Επί του προκειμένου η κ. Σίμσον ανέφερε πως η Κομισιόν έχει προτείνει τις αρχές που θα διέπουν τον μηχανισμό στη βάση της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ανάπτυξη ενός μηχανισμού που να μπορεί να περιορίσει τις τιμές χωρίς να διακινδυνεύει την ασφάλεια προμήθειας και τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών.

Με αυτή τη λογική, σημείωσε, προτάθηκε το ανώτατο όριο των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με προϋπόθεση η τιμή να βρίσκεται σε αυτό το σημείο για μακρά περίοδο και σε αρκετά σημαντική απόσταση από τις τιμές παγκοσμίως.

Όπως είπε, πρόκειται για μια προσπάθεια εξισορρόπησης, καθώς από τη μια πολλά κράτη μέλη ζητούν να υπάρχει τρόπος να περιορίζονται οι τιμές όταν αυτό καταστεί αναγκαίο για να περιορίζονται οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά και καταναλωτές, ενώ άλλα κράτη μέλη ζητούν διασφαλίσεις κατά πιθανών κινδύνων και απρόβλεπτων επιπτώσεων.

Η κ. Σίμσον κλήθηκε αρκετές φορές να σχολιάσει τη διαφωνία πολλών χωρών με την πρόταση, για να απαντήσει πως δεν αναμενόταν σήμερα να υπάρξει συμφωνία και να προσθέτει πως αυτό που χρειάζεται είναι να έχουν οι Υπουργοί όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να διαπραγματευτούν τις διαφορετικές παραμέτρους.

Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών δεν αφορά μόνο την οροφή, αλλά και άλλες παραμέτρους, με την κάθε αλλαγή να μειώνει ή να αυξάνει το σχετικό ρίσκο.

Υπογράμμισε πως αυτό που διαπιστώθηκε κατά τις διαβουλεύσεις για δημιουργία του μηχανισμού είναι πως πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να μην ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται συνεχώς, και ως εκ τούτου προτάθηκαν οι μακρές περίοδοι κατά τις οποίες πρέπει οι τιμές να είναι υψηλές πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Επεσήμανε πως η Κομισιόν προτείνει τον κανονισμό και εναπόκειται στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε τυχόν τροποποιήσεις του.