You are here

Στο Εurogroup τραπεζική ένωση και αφερεγγυότητα

14/04/2021 16:55

Η προετοιμασία για τη συμμετοχή του eurogroup σε διεθνείς συναντήσεις, μια θεματική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των κρατών μελών, το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα, η πρωτοβουλία διαφάνειας της Ευρωομάδας και η προώθηση της τραπεζικής ένωσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Παρασκευή, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο πως η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 09:30 ώρα Βρυξελλών σε περιεκτική σύνθεση (27) με τα θέματα της τραπεζικής ένωσης και την επεξεργασία οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα ως τον Ιούνιο, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε τότε αναμένονται τελειωτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) θα ενημερώσει τους Υπουργούς για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την εκπόνηση συναίνεσης για την προετοιμασία ενός σταδιακού και χρονικού δεσμευμένου προγράμματος εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η έκθεση ζητήθηκε από τη σύνοδο κορυφής του ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Στη συνέχεια, όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Paschal Donohoe, θα παρέχει πληροφορίες στην Ευρωομάδα για τις εαρινές συναντήσεις του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις οποίες παρευρέθηκε.

Ακολούθως η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει θεματική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των κρατών μελών βάσει τεχνικού σημειώματος που θα εκπονήσει η Κομισιόν. Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για αποτελεσματικά και αποδοτικά πλαίσια αφερεγγυότητας, για την επίτευξη ταχύτερης ανάκαμψης, καθώς και για πιο ισχυρής ανάπτυξης και βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση εντός της ζώνης του ευρώ στο μέλλον.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Οικονομικών θα καταγράψουν τις τρέχουσες εργασίες για το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα. Η συζήτηση θα βασιστεί σε μια έκθεση της ΕΚΤ που περιγράφει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για ένα ψηφιακό ευρώ που ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020.

Τέλος οι Υπουργοί θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες πρακτικές της Ευρωομάδας σχετικά με τη διαφάνεια. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρωομάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της διαφάνειας του έργου της και στην ενίσχυση της δημόσιας επικοινωνίας της. Ελέγχει τακτικά την πολιτική διαφάνειας.