You are here

Στο φάσμα της ύφεσης η γερμανική οικονομία

02/07/2003 04:49
Τη ύπαρξη ερωτηματικών στην πρόβλεψη της κυβέρνησης Σρέντερ για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης παραδέχθηκε για πρώτη φορά σήμερα επισήμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ.

Παράλληλα, το πλέον απαισιόδοξο στις σχετικές εκτιμήσεις ινστιτούτο DIW του Βερολίνου αναθεώρησε επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψή του κάνοντας πλέον λόγο για αρνητική ανάπτυξη -0,1% στο 2003.

«Υπάρχουν ερωτηματικά στην πρόβλεψη» για ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά 0,75% φέτος, δήλωσε σε δημοσιογράφους o Αϊχελ μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον επίτροπο της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες.

Επιπλέον, «υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% το 2004, αν και αυτά είναι λιγότερα δεδομένης της χρονικής επίσπευσης των φορολογικών μειώσεων», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, το Γερμανικό Ιστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW), νεοκεϋνσιανής κατεύθυνσης, προέβλεψε ότι η Γερμανία θα βρεθεί σε ύφεση στο σύνολο του 2003 (αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,1%) και ότι ούτε το 2004 θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης Σρέντερ.

Η νέα πρόβλεψη του γερμανικού ινστιτούτου σηματοδοτεί σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής του καθώς στις αρχές του χρόνου προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης 0,6% για το 2003. Το DIW προβλέπει αύξηση 1,3% του γερμανικού ΑΕΠ το 2004 ενώ επισημαίνει ότι για φέτος δεν προβλέπεται μεγάλη ύφεση όπως αυτή του 1993.

Προειδοποιεί, όμως, ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος ο οποίος μπορεί να προκύψει από τη συνεχιζόμενη στασιμότητα είναι αυτός του αντιπληθωρισμού». Απηύθυνε, τέλος, έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε γενναία μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αντιπληθωρισμού στη Γερμανία. Εκτιμά ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης πρέπει να μειωθούν κατά 0,50% στο τρίτο τρίμηνο φέτος.