You are here

Στο «καλάθι» της Μorrison η Safeway

16/12/2003 11:52
Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Στον έλεγχο της εταιρείας Μorrison περνά πλέον η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Safeway.

Η βελτιωμένη προσφορά, ύψους 3 δισεκατομμυρίων στερλινών, ή 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπέβαλε η Μorrison ήταν αρκετά δελεαστική, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις των μετόχων της Safeway και να θέσει τέλος στην πολύμηνη μάχη για την εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων λιανικής.

Ο όμιλος Μorrison προσφέρει 283 πένες για κάθε μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων οι 60 πένες θα καταβληθούν σε μετρητά.

Οι προσφορές Το φλερτ της Μorrison με την Safeway ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με την υποβολή προσφοράς ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων στερλινών από την πρώτη. Για την Safeway είχαν επίσης εκδηλώσεις ενδιαφέρον οι όμιλοι του κλάδου Wal Μart, Τesco, Αsda και J. Sainsbury.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, η επιτροπή ανταγωνισμού της Βρετανίας «πάγωσε» τη διαδικασία πώλησης της Safeway, εκφράζοντας φόβους ότι η απορρόφησή της από έναν από τους υποψήφιους αγοραστές της θα αποτελούσε πλήγμα για τον ανταγωνισμό.

Δέσμευση Στη συνέχεια όμως, η Μorrison έλαβε από την επιτροπή την έγκριση να προχωρήσει στην υποβολή αναθεωρημένης προσφοράς για την Safeway, καθώς ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει στην πώληση 52 από τα συνολικά 480 καταστήματά της.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της πέμπτης μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, Μorrison και της τέταρτης, Safeway, ο ενοποιημένος όμιλος θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της βρετανικής αγοράς.

Μερίδιο αγοράς Ο όμιλος θα ελέγχει το 15,6% στην πίτα της αγοράς, την πρωτοκαθεδρία της οποίας διατηρεί η Τesco με μερίδιο 26,8%.

Τα μερίδια των Sainsbury και Αsda διαμορφώνονται στα 16% και 16,7% αντίστοιχα.

Η επικράτηση της Μorrison στην κούρσα για τη διεκδίκηση της Safeway ικανοποίησε τους επενδυτές στο λονδρέζικο χρηματιστήριο, καθώς εκτιμάται ότι πέτυχε πολύ καλή τιμή. Με βάση την προηγούμενη προσφορά η Μorrison θα πλήρωνε 294 πένες ανά μετοχή.

Η μετοχή της σημείωσε κέρδη 4% και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, στις 232 πένες.